
Prije nego što nabavite zalihe svih vrsta mesa, ako već niste, važno je znati kako sigurno i pravilno pohraniti meso u zamrzivač.
Idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva jer
sprječava rast mikroorganizama i inaktivira sve mikrobe, poput
bakterija, kvasaca i plijesni, a koje inače znaju biti prisutne u
hrani.
Stručnjaci kažu kako je potpuno sigurno zamrznuti meso u
originalnom pakiranju. Međutim, planirate li ga čuvati u
zamrzivaču dulje od dva mjeseca, tada je preporuka dodatno ga
omotati plastičnom folijom ili staviti u vrećicu za zamrzavanje,
ili jednostavno ga stavite u plastičnu vrećicu zajedno s
ambalažom.
Piletina i puretina
Prema FDA-i, američkoj Agenciji za hranu i lijekove, cijeli
pilići i purani u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. Zamrzavate
li komade peradi poput prsa, bataka, zabataka i krila, trebali bi
ih pojesti u roku od devet mjeseci, dok iznutrice ne bi smjele
stajati zamrznute dulje od tri do četiri mjeseca.
Svinjetina
Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso.
Ako svinjetinu narežete na kockice i smrznete, tako može stajati
četiri do šest mjeseci, a pečena četiri do 12 mjeseci. Prerađena
svinjetina, poput slanine, kobasica, hrenovki, šunke i slično, ne
smije ih držati u zamrzivaču dulje od jednog do dva mjeseca.
Govedina, teletina i janjetina
Kada je riječ o svježem mesu poput govedine, teletine ili
janjetine, te vrste mesa mogu trajati i nekoliko mjeseci, ovisno
o vrsti mesa. FDA kaže da se sirovi odresci mogu čuvati u
zamrzivaču šest do 12 mjeseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog
kostiju – od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može biti
smrznuto između četiri mjeseca do godine.
Kuhano i preostalo meso
Kuhano meso ne održava svoju kvalitetu u zamrzivaču tako dugo kao
sirovo meso. Prema FDA, kuhana jela od peradi i kuhana riba mogu
se držati u zamrzivaču četiri do šest mjeseci, dok se druge vrste
kuhanog mesa i jela od ostatka mesa (poput govedine, teletine,
janjetine i svinjetine) ne smiju čuvati duže od dva do tri
mjeseca.
Mljeveno meso
Neovisno o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne biste
ga trebali držati u zamrzivaču dulje od tri do četiri mjeseca.
Riba i plodovi mora
Riba i morski plodovi malo su komplicirani kada su u pitanju
preporučene smjernice za zamrzavanje. Nemasna riba ( npr. tuna,
bakalar) može stajati zamrznuta šest do osam mjeseci, a masna
kraće – od dva do tri mjeseca (npr. inćuni, skuša, losos,
srdele). Ostali svježi plodovi mora, poput škampa, rakova i
lignji, u zamrzivaču traju tri do šest mjeseci.
Sol i usitnjavanje skraćuju rok čuvanja mesa
Zamrzavanje mesa kao metoda konzerviranja ima brojne prednosti u
očuvanju svojstava mesa peradi čiji kemijski sastav
karakteriziraju visokovrijedne bjelančevine, minerali i vitamini
B kompleksa. Uspoređujući s ostalim postupcima konzerviranja,
zamrzavanjem se najbolje očuvaju nutritivno vrijedni sastojci
mesa – objašnjavaju u Hrvatskoj agenciji za hranu (HAH) o
kvaliteti zamrznutog mesa peradi (pilećeg i purećeg).
Napomenuli su da dodavanje soli prije zamrzavanja, rasijecanje i
usitnjavanje skraćuje rok trajanja zamrznutog mesa te da je
izuzetno važno dobro ga zapakirati prije stavljanja u zamrzivač,
prenosi 24sata.
Savjeti kako pravilno odmrzavati meso
Meso se polako odmrzava (pogotovo veliki komadi), najbolje u
hladnjaku, jer su tako manji gubici vitamina i minerala. Međutim,
povrće je bolje odmah staviti u kipuću vodu. Kruh treba odmrznuti
u pećnici (ne i ostale namirnice). Odmrznuta hrana ima povećan
broj mikroorganizama pa se zato ne smije ponovno zamrznuti jer se
može pokvariti ili čak uzrokovati trovanje. Ako ledenica prestane
raditi, najbolje je prva 24 sata hranu ostaviti unutra i ledenicu
ne otvarati. Nakon toga hranu treba premjestiti, savjetuju u
Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).
Rokovi čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama
- -Janjetina i teletina – 9 mjeseci
- -Svinjetina s kostima – 4 do 6 mjeseci
- -Svinjetina bez kosti – 4 do 12 mjeseci
- -Govedina s kostima – 4 do 6 mjeseci
- -Govedina bez kosti – do 12 mjeseci
- -Cijelo pile ili purica – 12 mjeseci
- -Komadi piletine ili puretine – 9 mjeseci
- -Mljevena puretina ili svinjetina – 3 do 4 mjeseca
- -Iznutrice – 3 do 4 mjeseca
- -Divljač – 3 do 4 mjeseca
- -Kuhana šunka – 2 mjeseca
- -Šunka koja je bila u konzervi – 1 do 2 mjeseca
- -Slanina – mjesec dana
- -Kobasice – 1 do 2 mjeseca
- -Kuhano ili pečeno meso – 2 do 3 mjeseca
- -Hrenovke – 1 do 2 mjeseca
- -Pržena piletina – 4 mjeseca
- -Jela od peradi – 4 do 6 mjeseci