#prehrana

Znate li kako zapakirana salata iz supermarketa utječe na vaše zdravlje?

Salate u vrećicama jedan su od najprodavanijih proizvoda u supermarketima. Mogu se naći zelena salata, rikula, matovilac, mrkva, radič, zelje… I na njima uglavnom stoji da su "oprane i spremne za jelo". Potrošači su se zaljubili u praktičnost salata u vrećicama, uključujući nutricionisticu Carolyn Williams.

No ono što je Williams zaintrigiralo je jesu li hranjive tvari
jednake u salati iz vrećice i cijeloj glavici svježe salate s
tržnice. Zato je za Cooking Light odlučila pregledati najnovija
istraživanja o ovoj temi i odmjeriti praktičnost s hranjivim
tvarima i sigurnošću. 

Imaju li salate u vrećicama manje hranjivih
tvari?

Svi proizvodi polako gube hranjive tvari nakon branja. Zelena
salata ubrana u isto vrijeme imat će manje hranjivih tvari ako je
u vrećici jer njena priprema i pakiranje prije slanja u trgovinu
duže traju.

Međutim, mnogi prodavači sugeriraju da njihova hrana dolazi od
polja do stola unutar 24 sata. I dok salate u vrećicama u početku
imaju više gubitaka hranjivih tvari zbog pranja i sjeckanja,
istraživanja sugeriraju da to mogu nadoknaditi zahvaljujući
pakiranju uslijed kojeg su manje vremena izložene kisiku. Većina
proizvođača upravo pakiranjem uspijeva održati boju listova i
produžiti rok trajanja, a dodatna prednost je što niže razine
kisika mogu usporiti brzinu gubitka hranjivih tvari poput
vitamina C i folata. Čini se da je gubitak hranjivih tvari onda
možda čak i manji u cijeloj glavici zelene salate nego u salati
iz vrećice, ali to varira ovisno o vrsti salate, uvjetima
skladištenja i brzini konzumiranja. 

Jesu li gotove salate sigurne za jelo?

Nedavne epidemije zarazom Escherichijom coli u SAD-u značile su
tisuće opozvanih vrećica rimske salate, što je dovelo u pitanje
sigurnost salata u vrećicama. Rizik od kontaminacije raste što se
više s hranom rukuje, a salata se može kontaminirati i ako dođe u
dodir s nekim drugim vrstama salata. Međutim, kada se pravilno
uzgaja, bere i skladišti, rizik da se zarazite bakterijama
konzumacijom salate prilično je nizak. Također, važno je znati da
su bakterije prisutne na svim salatama i zelenom povrću, i
cijelim glavicama i onima pakiranim u vrećice. U intervjuu za
NPR, bivši stručnjak za sigurnost hrane Kalifornijskog
sveučilišta u Davisu Trevor Suslow rekao je da je postoji malo
dokaza da je će salata u vrećicama biti kontaminirana u usporedbi
s cijelim glavicama.

Trebamo li kupovati salate u vrećicama?

Većina ljudi još uvijek ne ispunjava dnevne preporuke za unos
povrća. Međutim, prosječna osoba 2014. je pojela 10 kilograma
lisnatog povrća, što je ogroman skok u odnosu na 0.63 kilograma
konzumiranih 1970. godine. Nema sumnje da su salate u vrećicama
odigrale veliku ulogu jer je potrošačima postalo jednostavnije
nabaviti povrće i pripremiti ga. Mnogi stručnjaci za sigurnost
hrane ovo povećanje unosa povrća smatraju važnijim za zdravlje od
potencijalnih rizika od salata u vrećicama.

Postoji nekoliko stvari koje potrošači mogu učiniti kako bi
dobili više koristi od salata u vrećicama i kako bi smanjili
rizike. Evo nekoliko savjeta:

  • zelenu salatu i zelje čuvajte na temperaturi od 1 do 4
    stupnjeva Celzijeva
  • uvijek provjerite datum upotrebe na vrećici i kupujte što
    svježiju salatu
  • pokušajte pojesti salatu u roku od kupnje
  • definitivno bacite salatu ako je izvan roka upotrebe ili
    lišće izgleda uvelo.
Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest