
Budući da jetra filtrira toksine iz tijela, bitno je održavati ovaj organ zdravim. Kada govorimo o oštećenju jetre, prvo što nam padne na pamet je alkohol. Međutim, novo istraživanje otkriva da potpuno druga kategorija obično šteti jetri.
Framinghamska studija srca, koja je započela u regiji Boston
1948. godine, imala je trajni i važan utjecaj u educiranju
javnosti o tome da izbor načina života (poput pušenja i prehrane)
može značajno utjecati na zdravlje i dugovječnost.
Sada su medicinski i javnozdravstveni istraživači s Medicinskog
fakulteta Sveučilišta u Bostonu (uz potporu Medicinskog fakulteta
Harvard) objavili zanimljivo ažuriranje Framinghamske studije
srca.
U novom radu objavljenom u časopisu Clinical Gastroenterology and
Hepatology navode da su sudionici studije, njih 1636, bilježili
učestalost konzumiranja napitaka zaslađenih šećerom ili gaziranih
pića, a istraživači su onda te podatke odmjerili s
učestalošću nealkoholne bolesti masne jetre. Riječ je o stanju u
kojem se višak masnoće pohranjuje u jetri, a može dovesti do
ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući povećanje jetre,
a time i bol.
Prema ovom istraživanju, bezalkoholna masna bolest jetre može se
spriječiti izbacivanjem napitaka zaslađenih šećerom. To je zato
što su, kako tvrde istraživači, česti konzumenti napitaka
zaslađenih šećerom (oni koji piju barem jedno piće dnevno) imali
dva i pol puta veće šanse za razvoj bezalkoholne masne bolesti
jetre, u usporedbi s onima koji ih ne konzumiraju.
Povremeni konzumenti zaslađenih pića (oni koji ih piju između
jednom tjedno i jednom mjesečno) također su zabilježili
nepovoljniji porast masnoće u jetri u usporedbi s onima koji ih
ne konzumiraju.



