#prehrana

Donosimo vam odgovor na vječno pitanje, smijete li zamrzavati kuhanu rižu

Riža je pristupačna i svestrana namirnica u svakoj kuhinji. Ovisno o vrsti, riža može tijelu priuštiti mnoge hranjive tvari, kao što su vitamin B i magnezij, kao i vlakna i antioksidansi. Možete ju jesti kao dio bilo kojeg obroka, od doručka do večere, pa čak i za desert, piše The Healthy.

Izgleda kao da je jedini problem riže vrijeme kuhanja. Ponekad
20-ak minuta djeluje kao predug period kad želite brz obrok.

Možete li zamrznuti kuhanu rižu?

Kratak odgovor je “da”, iako treba imati na umu neke stvari kako
biste bili sigurni da je riža sigurna za jelo. Rok trajanja
kuhane riže praktički je isti za sve sorte, bilo da je bijela,
smeđa, crna, crvena, žuta ili neka druga. Nakon što je kuhana,
rižu možete sigurno čuvati u hladnjaku tri do četiri
dana bez gubitka okusa, teksture ili kvalitete. Međutim,
držanje u zamrzivaču produljuje rok trajanja kuhane riže, dajući
vam oko dva mjeseca da je iskoristite.

Riža je jedna od namirnica koje je najlakše napraviti u velikim
količinama. Zatim, kad imate naporan dan ili zaboravite obaviti
kupovinu za večeru, uz neki brzi dodatak obrok je
gotov. Možete zamrznuti bilo koju vrstu kuhane riže, kao što
je tradicionalna bijela riža, jasmin riža, smeđa riža od
cjelovitog zrna, ili bilo koju kombinaciju riže i žitarica, kao
što su riža i kvinoja. Međutim, neki stručnjaci su
otkrili da se određene vrste riže, kao što su arborio riža i
sushi riža, najbolje smrzavaju. Možete čak zamrznuti rižu
pomiješanu s drugim sastojcima, kao što su meso ili povrće, za
superjednostavne obroke u zamrzivaču tijekom tjedna.

Kako najbolje zamrznuti rižu

Kad imate više riže, potrebno ju je staviti u zamrzivač što je
prije moguće. Kuhanu rižu trebate odmah zamrznuti jer riža sadrži
potencijalno štetne bakterije koje stvaraju spore
zvane Bacillus cereus. Kuhanje riže ubija bakterije, ali
spore ostaju, a bakterije se mogu regenerirati ako se riža ostavi
vani ili unutar hladnjaka dulje vrijeme. Ove spore bakterija mogu
dovesti do trovanja hranom.

Jednostavni koraci za spremanje kuhane riže u
zamrzivač:

  • Za početak, rasporedite kuhanu rižu u ravnomjernom sloju na
    lim za pečenje.
  • Stavite lim za pečenje u hladnjak i ostavite da se riža
    potpuno ohladi.
  • Ohlađenu rižu rasporedite u vrećice za zamrzavanje. Kako
    biste uštedjeli prostor, vrećice riže možete malo spljoštiti, što
    će olakšati njihovo slaganje.
  • Označite svaku vrećicu datumom, količinom riže i vrstom riže,
    ako namjeravate zamrznuti različite vrste.
  • Ubacite vrećice u zamrzivač.
Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest