#korisno

Kako napraviti krušne mrvice od kruha kojeg već imate doma

Krušne mrvice često se koriste kao premaz za piletinu ili ribu. Opće je poznato da ove hrskave mrvice daju teksturu i okus velikom broju jela. Iako krušne mrvice možete kupiti u trgovini, nevjerojatno ih je lako napraviti kod kuće

“Krušne mrvice su izvrstan način da spriječite bacanje starog
kruha. Koristim ih za pohanje, za prženje, a volim ih i posipati
i na tjesteninu ili tjesteninu sa sirom”, kaže Bonnie Ohara,
vlasnica Alchemy Bread Co. i autorica knjige ‘Baking for
Beginners’.

Ako imate viška kruha, nemojte posebno odlaziti u trgovinu po
krušne mrvice. Napravite ih kod kuće s procesorom za hranu ili,
ako ga nemate, ribežom.

Brzi savjet: Ohara ističe da za krušne mrvice možete koristiti
bilo koju vrstu kruha s kvascem, od kiselog tijesta preko
baguettea do običnog bijelog kruha. Kruhovi s maslinama i
grožđicama se ne preporučuju jer dodatni sastojci neće dati
hrskavu teksturu jelu i skratit će rok trajanja mrvica.

Kako napraviti krušne mrvice u procesoru za hranu ili blenderu?

Procesor za hranu ili blender brzo pretvaraju kruh u krušne
mrvice uz vrlo malo truda. Ako imate mini procesor za hranu,
mrvice možete napraviti u serijama.

1. Pripremite kruh. “Uobičajeno koristim osušeni kruh za krušne
mrvice jer je prikladan”, kaže Ohara. Kruh bi trebao biti potpuno
suh na dodir, ali bez plijesni. Ostavite kruh na pultu dan ili
dva da se osuši ili, ako nemate vremena, stavite ga na lim za
pečenje i tostirajte na 120 Celzijevih stupnjeva dok se ne osuši,
što će trajati oko 20 do 30 minuta.

2. Narežite kruh na komade. Izlomite kruh tako da se može
slobodno kretati u procesoru hrane ili blenderu. Stavite sav kruh
u procesor ili blender i zatvorite poklopac.

3. Izblendajte. “Miksajte kruh dok ne dobijete teksturu koju
želite”, kaže Ohara. Veličina mrvica je isključivo na vama, pa
obradite kruh dok god ne postignete pravu teksturu. Za mrvice
koje su vrlo sitne poput onih kupljenih u trgovini, nastavite
miksati dok svi komadići ne budu vrlo mali i ujednačeni.

4. Začinite (po želji). Sol i papar, origano, češnjak u prahu i
mrvice crvene paprike popularne su opcije ako krušnim mrvicama
želite dati bolji okus.

Što ako nemate blender ili procesor za hranu?

Ako nemate pri ruci procesor za hranu ili blender, ustajali ili
prepečeni kruh možete pretvoriti u krušne mrvice pomoću ribeža.
Ohara napominje da obični kutijasti ribež odlično funkcionira za
tu svrhu. Kruh će za ovu metodu morati biti jako osušen i biti u
kriškama ili velikim komadima jer će se mekani ili mali komadi
kruha teško provući kroz rupice ribeža. Druga je mogućnost da
komadiće sušenog kruha stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem,
istisnete zrak, zatvorite je i izmrvite valjkom ili batom u
mrvice, piše 24sata.

Krušne mrvice se često koriste u slanim receptima, ali Ohara ih
također voli koristiti i u desertima.

“Stavljam tostirane krušne mrvice na deserte poput sladoleda od
vanilije, ili šlaga s voćem ili na čokoladni mousse. Sve što je
kremaste teksture dobro se slaže s krušnim mrvicama”, kaže Ohara.

Kako pohraniti krušne mrvice?

Domaće krušne mrvice čuvajte tjedan dana u smočnici u hermetički
zatvorenoj posudi ili mjesec dana u hladnjaku.

“Glavna stvar koju želite izbjeći je vlaga”, kaže Ohara. To
dovodi do rizika od razvoja plijesni, stoga provjerite je li
posuda potpuno zatvorena. Također ih možete zamrznuti u vrećici
za zamrzavanje s patentnim zatvaračem do šest mjeseci. Ako krušne
mrvice nakon skladištenja nisu tako hrskave koliko biste željeli,
raširite ih na lim za pečenje i tostirajte na 120 Celzijevih
stupnjeva dok se ne osuše ili oko 10 minuta.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest