
Bolesti srca ozbiljan su problem. Vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj smrti porasti od sadašnjih 17.5 milijuna do 23 milijuna. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2016. godine umrlo 23.190 osoba, odnosno 45% ukupno umrlih, otkrivaju podaci Odjela za srčano-žilne bolesti HZJZ-a.
Iako su neki slučajevi srčanih bolesti genetski, neki drugi
čimbenici rizika uključuju visoki kolesterol, visoki krvni tlak,
dijabetes, alkoholizam, pretilost, nedostatak tjelesne aktivnosti
i lošu prehranu. Dijetetičarka Lauren Manaker odlučila je za
Eat This otkriti koja pića trebamo izbjegavati kako bismo
smanjili rizik od srčanih bolesti.
Gin tonik
Prema Manaker, umjereno pijenje alkohola je sigurno, ali u
prevelikim količinama povećava rizik od srčanih bolesti.
“Pokazalo se da pijenje prekomjernih količina alkohola povećava
rizik od visokog krvnog tlaka, fibrilacije atrija (nepravilan rad
srca), srčanog udara i kongestivnog zatajenja srca (kada vaše
srce ne pumpa krv na pravi način)”, kaže Manaker.
I premda je odabrala popularno alkoholno piće – gin tonik
– naglašava da pretjerana konzumacija bilo koje vrste
alkohola može imati te učinke.
Voćni punč s dodanim šećerom
Još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir kada je riječ o
srčanim bolestima su prekomjerne količine dodanog šećera u vašoj
prehrani.
“Iako voćni punč u sebi ima riječ voće, ono se uglavnom ne nalazi
na popisu sastojaka ovog popularnog pića,” kaže
Manaker. “Umjesto toga obično je pun dodanih šećera.”
Manaker citira nedavnu studiju koja je otkrila da žene koje
konzumiraju jedno ili više slatkih napitaka dnevno imaju veću
vjerojatnost za razvoj srčanih bolesti.
Limunada bez šećera s umjetnim zaslađivačem
Studija s American College of Cardiology otkrila je da ljudi koji
redovito piju umjetno zaslađena pića imaju povećan rizik od
srčanih bolesti.
“Važno je napomenuti da je ova studija pokazala korelaciju, ali
ne i uzročnost”, dodaje Manaker.
Drugim riječima, ne možemo automatski pretpostaviti da će nešto
poput limunade bez šećera zaslađene umjetnim zaslađivačem dovesti
do bolesti srca, ali postoji dovoljno dokaza da postoji veza
između toga.



