#prehrana

Kako uživati u čokoladi i tjestenini bez nakupljanja neželjenih kilograma?

Ako želite jesti zdravije ili smršavjeti, možda biste trebali započeti uživanjem u dekadentnoj večeri s tjesteninom, smatra stručnjak. "Suzdržavanje od prepuštanja može imati suprotne rezultate", kaže o prehrani autor Mark Schatzker u svojoj novoj knjizi Kraj žudnje.

Prema Schatzkeru, kada izbacimo ukusnu visokokaloričnu hranu u
korist umjetnih nadomjestaka, naša tijela i mozak se ne
zavaravaju. Kao rezultat toga završavamo lišeni okusa i
pokrećemo lanac fizioloških i psiholoških reakcija koje mogu
potaknuti nezdrave navike kao što je nezdrava prehrana.

“Konzumiranje hrane u kojoj uživate utječe na prirodnu sposobnost
vašeg tijela da vam kaže što mu je potrebno”, rekao je za
Insider, “a zbog toga ste možda zdraviji i sretniji”.

Prerađena hrana može poremetiti vaše tijelo i mozak,
uzrokujući žudnju

Jesti ono što volite kako biste izbjegli yo-yo
efekt dio je popularnog pokreta protiv dijeta koji se
zove intuitivna prehrana. Schatzkerova se filozofija na dva
načina razlikuje od intuitivne prehrane. Za razliku od mnogih
zagovornika intuitivne prehrane i dijeta, Schatzker kaže da mnogi
ljudi moraju smršavjeti iz zdravstvenih razloga. Također kaže da
nije svaka hrana pogodna za implementaciju u intuitivnu
prehranu jer neki proizvodi djeluju tako da nas tjeraju da
jedemo još više, stvarajući ovisnost.

“Ideja da ćete se, ako slijedite porive i sklonosti, dobro
hraniti, gotovo je ispravna”, rekao je Schatzker. “Intuitivna
prehrana funkcionira sve dok jedete hranu koja ne laže vašem
mozgu”, uključujući prerađenu hranu poput čipsa, kolača i
gaziranih pića.

Prerađena hrana ima snažnu kombinaciju umjetnih okusa koji
potiču kemikalije u mozgu povezane sa željom. Privlače nas zbog
okusa koji se obično povezuju s kalorijama, mastima i
ugljikohidratima koji su nam potrebni za napredovanje. Ali
prerađena hrana zapravo ne ispunjava to obećanje.

Usredotočite se na hranu koja vas ispunjava

Suština žudnje za hranom je razlika između “željenja” i
“sviđanja”, prema Schatzkeru. “Hrana koja se čini primamljivom
možda neće biti zadovoljavajuća za tijelo, što će vas potaknuti
da jedete više.”

“Postoje namirnice koje nas privlače, ali zapravo i ne donose
puno zadovoljstva”, rekao je.

“Na primjer, mogli biste se naći kako jedete šaku čipsa, a da
pritom ne uživate ili čak ne primijetite.”

Nasuprot tome, uživanje u dobro pripremljenom obroku nudi i
fizičko i emocionalno zadovoljstvo, a smanjuje vjerojatnost da
ćete nakon toga ostati s nezadovoljenom željom. Schatzker je
rekao da to objašnjava zašto kulture poznate po uživanju, poput
Talijana, još uvijek imaju znatno nižu stopu pretilosti od
primjerice Amerikanaca. Društveni čimbenici poput vremena, novca
i dostupnosti hrane također mogu biti značajne prepreke ugodnoj i
zdravoj prehrani.

Ne morate kupovati uvoznu talijansku tjesteninu da
biste dobro jeli. Schatzker je rekao da možete početi tako da se
usredotočite na uživanje u hrani, bilo da je to zalogaj čokolade
ili jednostavan obrok spremljen kod kuće, piše Insider.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest