
Nisu svi žumanjci jednaki i njihova boja otkriva puno više o tome što jedete nego što ste mogli misliti. Boja žumanjka ovisi o hrani koju kokoš jede, ali i o raznolikosti njene prehrane.
Ove različitosti u boji možemo zahvaliti pigmentu koji se nalazi
u biljkama, zvanom ksantofil. Ako kupujete jaja u trgovini,
vjerojatno ćete viđati jaja sa žumanjkom jarkonarančaste boje. To
je zato što većina farmi koje su okrenute masovnoj proizvodnji
jaja svoje kokoši hrani hranom koja sadrži ekstrakte ksantofila i
luteina.
Prehrana bogata lišćem nevena, žutim kukuruzom, zelenom hranom
poput lucerne, narančinim korama, algama, mrkvom i sjemenkama
stvara narančastu nijansu žumanjka. S druge strane, svijetli
– gotovo bijeli – žumanjak znači da u prehrani kokoši koje nose
ta jaja dominira sirak, zrno biljke koja sadrži manje
pigmentacije od žutog kukuruza ili mrkve.
Što se tiče žumanjaka koji su crvenkaste ili crveno-narančaste
boje, nijansa dolazi od ekstrakta ksantofila zvanog zeaksantin,
koji se nalazi u tamnocrvenim ili zelenim biljkama kao što su
paprika, kelj, špinat i brokula. Ovi tamniji žumanjci obično
su bogatiji hranjivim tvarima poput omega-3, karotenoida i
luteina, prema Broad Ripples Farmers Marketu.
Ipak, možete bezbrižno jesti žumanjke bilo koje boje; svi oni
imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti. Boja jaja jednostavno
ukazuje na vrstu nutrijenata koje unosite, a ne na to koliko
nutrijenata ima, piše The Healthy.



