#prehrana

Devet namirnica koje ne smijete podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

Thinkstock

Prije 30-ak godina u kuhinje su se polako počele uvlačiti mikrovalne pećnice i ubrzo razvile ovisnost svima koji uživaju u prednostima brzog podgrijavanja hrane. Mlađe generacije ne mogu ni zamisliti pripremu zobenih pahuljica, vruće čokolade ili kokica bez toga.

Ipak, mnogi od nas pogrešno koriste mikrovalnu pećnicu. Naravno,
znamo da nikada ne smijemo u nju stavljati aluminijsku foliju,
metal ili plastiku, ali postoje jednako opasni rizici koji dovode
do uništavanja određenih namirnica. Za početak, mikrovalna
pećnica ne kuha hranu ravnomjerno, što često znači da će sve
bakterije prisutne u podgrijanoj hrani preživjeti. Zatim postoji
problem mikrovalnih eksplozija koje izravno pridonose proizvodnji
kancerogenih toksina. Da biste smanjili rizike, nemojte
mikrovalnu pećnicu koristiti za kuhanje ili zagrijavanje ovih
deset namirnica:

Tvrdo kuhana jaja

Kad se jaje skuha u mikrovalnoj pećnici, vlaga u unutrašnjosti
stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog
ekspres-lonca, do točke u kojoj jaje može eksplodirati! Što
je još strašnije, jaje ne mora puknuti u mikrovalnoj pećnici dok
se zagrijava, već nakon toga, što znači da vam vruće jaje može
prsnuti u ruci, na tanjuru ili čak u ustima. Da ne biste svoje
jaje pretvorili u parnu bombu, izbjegavajte ga stavljati u
mikrovalnu pećnicu.

Izdojeno mlijeko

Mnoge novopečene majke zamrzavaju i pohranjuju svoje izdojeno
mlijeko za kasniju upotrebu, što je odlična ideja, sve dok se ne
zagrijava u mikrovalnoj pećnici. Na isti način na koji mikrovalne
pećnice neravnomjerno zagrijavaju tanjure s hranom, one također
mogu neravnomjerno zagrijati bočicu s majčinim mlijekom,
stvarajući “vruće točke” koje mogu opeći dijete. Također postoji
opasnost od otpuštanja kancerogenih tvari uslijed zagrijavanja
plastike.

Prerađeno meso

Prerađeno meso često sadrži kemikalije i
konzervanse koji produžuju njihov vijek trajanja. Nažalost,
njihovo pečenje u mikrovalnoj pećnici može te tvari učiniti
opasnima za vaše zdravlje, pa bismo se mogli nesvjesno izložiti
kemijskim promjenama, kao što je oksidirani kolesterol, prema
istraživanju u Journal of Agricultural and Food
Chemistry. 

Riža

Prema podacima Agencije za standarde hrane, riža iz
mikrovalne ponekad može dovesti do trovanja hranom. Problem
s rižom uključuje uobičajenu prisutnost vrlo otporne bakterije
zvane Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali
je mogla proizvesti spore koje su otrovne, prema
nalazima u International Journal of Food Microbiology
– i iznenađujuće otporne na toplinu.

Piletina

Najvažnija stvar koju treba shvatiti kod mikrovalnih pećnica je
da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije. Kao takva, određena
podgrijana hrana sklona bakterijama imat će veći rizik od
izazivanja bolesti kada te bakterijske stanice
prežive. Imajući to na umu, jasno je zašto bi piletina, koja
je u opasnosti od kontaminacije salmonelom, mogla biti opasna
hrana za mikrovalnu pećnicu. Prije nego što jedete piletinu,
morate je temeljito termički obraditi, kako biste eliminirali sve
prisutne bakterije.

Lisnato povrće

Ako želite spremiti svoj celer, kelj ili špinat za kasnije,
isplanirajte ih ponovno zagrijati u običnoj pećnici, a
ne u mikrovalnoj. Kada se griju u mikrovalnoj pećnici,
prirodni nitrati – koji su sami po sebi vrlo dobri za vas
. mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu
biti kancerogeni, pokazuju studije.

Cikla

Ista kemijska konverzija koja se događa sa špinatom vrijedi i za
ponovno zagrijavanje cikle i repe bogate nitratima.

Ljute papričice

Kad se ljute papričice ponovno zagriju u mikrovalnoj pećnici,
kapsaicin, kemikalija koja im daje pikantan
okus, ispušta se u zrak. U zraku kemikalija može opeći
vaše oči i grlo. Zapravo, jedna stambena zgrada u Rochesteru
u New Yorku evakuirana je nakon što je paprika iz
mikrovalne pećnice prouzrokovala stanovnicima kašalj i probleme s
disanjem.

Voće

Grožđe iz mikrovalne pećnice neće napraviti grožđice, ali će
napraviti plazmu, što je oblik materije koja nastaje kada se plin
ionizira i pušta struju. Dr. sc. Stephen Bosi, predavač fizike na
Sveučilištu Nove Engleske, objašnjava da dva komada
običnog grožđa u mikrovalnoj pećnici mogu stvoriti dovoljno
plazme da otopi rupu kroz plastičnu posudu. Plazma se možda
neće proizvoditi iz drugog voća, ali moguće je da napravite
veliki nered. Cijeli plod zadržava paru ispod opne, što znači da
bi voće moglo prsnuti dok se zagrijava.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest