
Uvođenje krutih namirnica može novopečenim roditeljima biti zastrašujuće. Potrebno je slijediti puno pravila, a stvar postaje još kompliciranija kad znamo da dijete potencijalno može reagirati na određene namirnice.
Uprava za hranu i lijekove (FDA) identificirala je osam najčešćih
alergena u hrani na koje roditelji trebaju pripaziti. To su
mlijeko, jaja, riba, školjke, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica
i soja. Istraživači procjenjuju da će jedno od 13 djece razviti
alergiju na hranu u životu, a ovih osam alergena obuhvaća 90
posto svih alergija na hranu. Srećom, nova istraživanja u vezi s
alergijama na hranu ohrabrujuća su i osnažuju roditelje.
Sve je više dokaza da hranu poput kikirikija, ribe i jaja treba
uvoditi, u primjerenoj formi, u ranoj dobi. LEAP-ova (Early
Learning About Peanut Allergy) studija pokazala je da rano
uvođenje kikirikija ima 97 posto smanjene šanse da se alergija
razvije kasnije u životu u visokorizičnih populacija. To je zato
što se alergije razvijaju kod djece, odnosno niste rođeni s
njima.
Alergijske reakcije na hranu u ranoj dobi najčešće su blage i
uglavnom se očituju na koži. Mogu se javiti osip ili svrbež u
ustima ili ušnom kanalu. Preporuka stručnjaka je da uvođenju
krute hrane pristupite bez straha. Uvodite jednu po jednu
namirnicu te je nudite djetetu tri dana kako biste dobili
dovoljno vremena da uočite reagira li na nju. Kad se uvjerite da
alergije nema i da mu ne smeta, kombinirajte je s drugima.



