
Jedna od mnogih asocijacija na jesenske dane je definitivno šipak. Osim što ga pijemo u obliku čajeva i sokova, najčešći oblik konzumiranja sjemenki je onaj 'na žlicu' dok je svjež - ali prethodno ga treba očistiti, a svi znamo koliko je taj posao mukotrpan i neuredan.
Kako biste izbjegli crvenu kuhinju i nered od kore, isprobajte
genijalnu metodu čišćenja – u vodi. Prvo lagano ‘rolajte’
cijeli šipak po radnoj površini kuhinje kako bi sjemenke blago
odvojili od kore. Nakon toga nožem odrežite vrh ploda i kriške
prateći bijele ovojnice.
Napunite jednu zdjelu vodom i stavite je u sudoper, a zatim
ubacite kriške unutra i krenite na posao – pod vodom vadite
sjemenke. Ova metoda omogućava i da uklonite dobro sve
bijele dijelove koji znaju biti gorki, pa pokvare uživanje u
jedenju.
Nakon što ste odvojili sve sjemenke, procijedite ih iz zdjele i
spremite u hladnjak, prenosi Večernji.



