
Kad je u pitanju zdrava hrana, klasifikacije postaju sve teže jer postoji veliki broj oprečnih tvrdnji. Ipak, znanstvenici tvrde da su sada razvili novi "kompas za hranu" koji rješava ovaj problem.
Izumljen od strane stručnjaka sa sveučilišta Tufts, grafikon
uključuje više od 8000 vrsta hrane, pića i kombiniranih obroka,
poput pizze.
Food Compass
Sustav profiliranja hranjivih sastojaka Food Compass ocjenjuje
hranu na temelju ukupnih zdravstvenih prednosti i nedostataka od
mogućih 100 bodova. Prema sustavu, sirovo voće poput malina
nalazi se na vrhu ljestvice zbog svog nutritivnog sadržaja, dok
instantni rezanci, poznati po tome što su izuzetno bogati
natrijem, postižu jadan bod.
Iznenađujuće je to što su bijela riža s umakom od soje i sladoled
jednaki po pitanju zdravlja, a obje namirnice imaju lošu ocjenu
na ljestvici prehrane. Razlog je vjerojatno taj što je bijela
riža brzi ugljikohidrat, sličan šećerima u sladoledu, s manje
hranjivih tvari i manje vlakana od smeđe riže, koja ima bolje
rezultate na ljestvici.
Još jedno iznenađenje je da tjestenina ima samo jedan bod više od
cheeseburgera. Slično kao i riža, razlog je taj što se radi o
tjestenini koja sadrži malo vitamina, minerala i vlakana u
usporedbi s inačicom od cjelovitog zrna. Znanstvenici kažu da je
tablica osmišljena kako bi pomogla potrošačima u donošenju
zdravijeg izbora, potaknula tvrtke na stvaranje zdravijih
proizvoda i olakšala tijelima za javno zdravstvo sustav
označavanja.
Najbolje i najgore namirnice
Prvih pet namirnica u sustavu bile su sirove maline, slani
bademi, curry od povrća, salata od tune i light majoneza. Ove
namirnice imaju visoku ocjenu na temelju vitamina i minerala te
omjera vlakana i proteina u usporedbi s negativnim čimbenicima
poput loših masti.
S druge strane ljestvice, kao najgora hrana ocijenjeni su puding,
instantne juhe, cheeseburgeri iz brze hrane, kukuruzne pahuljice
i pizza s mesnim prerađevinama. Utvrđeno je da ove namirnice
imaju previše negativnih utjecaja na zdravlje u odnosu na njihovu
nutritivnu vrijednost te bi mogle pridonijeti bolestima
povezanima s prehranom poput pretilosti i srčanih bolesti ako se
konzumiraju prečesto.
Koristeći Food Compass, trebali biste se motivirati konzumirati
hranu i pića s ocjenom većom od 70, a sve ispod 30 treba uglavnom
izbjegavati. Sustav dodjeljuje ocjene na temelju 54 nutritivna
svojstva, podijeljena u devet kategorija koje su povezane s
bolestima povezanima s prehranom, poput pretilosti, dijabetesa,
kardiovaskularnih problema i raka.



