#prehrana

Bogat vlaknima, ovaj simbol jeseni trebao bi se naći na svačijem jelovniku

Kruške su pomalo podcijenjene kad je u pitanju jesenska hrana, posebno ako uočite koliko se pažnje pridaje bundevama, tikvicama i jabukama. Ali mnogi ljudi ne znaju da kruške imaju tonu zdravstvenih prednosti.

Prema Amy Goodson, autorici knjige The Sports Nutrition Playbook,
jedna od najboljih prednosti je to što su izvrstan izvor
vlakana. 

“U krušci srednje veličine ima oko šest grama vlakana. Udio
topivih i netopivih vlakana izvrstan je za zdravlje srca i
crijeva”, pojasnila je. 

Vlakna su ključni nutrijent za redovitu probavu i zdravlje
crijeva, pa čak i za sprječavanje kroničnih bolesti. Postoje
dvije vrste vlakana – topiva i netopiva – a kruška sadrži obje.
Topiva vlakna otapaju se u vodi i postaju želatinozna u tijelu.
To pomaže u održavanju zdravlja crijeva i srca. 

“Topiva vlakna mogu djelovati kao probiotik i tako pomoći vašim
crijevima, hraneći dobre bakterije u tijelu. Također, mogu
održati vaše srce zdravim pomažući u snižavanju kolesterola”,
ističe Goodson. 

Netopiva vlakna ne otapaju se u vodi, nego pomažu omekšati
stolicu radi lakšeg pražnjenja crijeva. Zbog toga umanjuju
mogućnost zatvora i smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput
dijabetesa tipa 2. Osim vlakana, kruške sadrže i visoku razinu
antioksidansa, točnije flavonoida. Prema izvješću objavljenom u
magazinu Journal of Food Composition and Analysis, poznato je da
flavonoidi smanjuju upalu u tijelu i smanjuju rizik od kroničnih
bolesti.

Kruške možete pojesti sirove, možete ih dodati salati od kozjeg
sira ili upotrijebiti kao sastojak smoothieja, a od njih se
spremaju i ukusni deserti.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest