
Stručnjaci Medicinskog fakulteta Penn State analizirali su podatke o prehrani i mentalnom zdravlju više od 24.000 odraslih osoba u istraživanju koje je trajalo 10 godina. Pokazalo se da su volonteri koji su izbjegavali konzumaciju gljiva bili skloniji razvoju depresije.
Vodeći autor, dr. Joshua Muscat rekao je: “Studija pridodaje
rastućem popisu mogućih zdravstvenih prednosti jedenja gljiva.”
Akademici vjeruju da bi iza tog učinka mogla stajati
aminokiselina koju proizvode gljive, a koja ima protuupalno
djelovanje. Dr. Djibril, vodeći istraživač studije, rekao je:
“Gljive su najveći prehrambeni izvor aminokiseline ergotioneina –
protuupalnog sredstva koje ljudski organizam ne može sam
sintetizirati. Visoka razina ove aminokiseline može smanjiti
rizik od oksidativnog stresa, što bi također moglo umanjiti
simptome depresije.”
Prethodne studije pokazale su da ergotionein može pomoći u
smanjenju vjerojatnosti razvoja shizofrenije, bipolarnog
poremećaja i depresije kod ljudi, a dosad je već poznato je da
kalij u bijelim gljivama pomaže u smanjenju pojave anksioznosti.
No, istraživači nisu proveli diferencijaciju vrsta gljiva koje su
subjekti jeli, pa nisu mogli utvrditi koje su najbolje za
smanjenje mentalnih bolesti.
Bjelkinje s fakultetskim obrazovanjem uglavnom su jele velike
količine gljiva, pokazalo je istraživanje. Prosječna dob
ispitanika bila je 45 godina. Istraživači su se vodili s dobi,
spolom i demografijom, kao i bolestima koje su sami prijavili,
lijekovima i drugim prehrambenim čimbenicima. Također su proveli
zasebni test kako bi vidjeli je li depresija smanjena zamjenom
dijela crvenog mesa gljivama, ali nisu pronašli povezanost.



