
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
Studija objavljena u časopisu Circulation bavila se sudionicima
koji se hrane zapadnjačkom hranom, koja obiluje crvenim mesom,
prerađenom hranom, rafiniranim žitaricama i šećerom, te onima
koji su razboritiji, pa se njihova prehrana temelji na povrću,
voću, mesu peradi, ribom i cjelovitim žitaricama.
Nakon 18-godišnjeg praćenja istraživači su primijetili 17
posto manji mortalitet i 28 posto manji rizik od smrti
uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima kod onih koji se drže
razborite prehrane.
Studija je također otkrila da su oni koji slijede zapadnjački
stil prehrane imali 21-postotno povećanje ukupne smrtnosti i 22
posto veći rizik od smrti uzrokovanih kardiovaskularnim
bolestima.
Dakle, ako prehrana igra ključnu ulogu u tome koliko dugo živimo,
koja je hrana najbolja? Ispostavilo se da je to grah.
Plave zone, mjesta na svijetu na kojima ljudi najduže žive,
dijele mnoge sličnosti u prehrani i načinu života, a svima je
zajednički unos mahunarki.
Prema The American Journal of Lifestyle Medicine, postoji devet
zajedničkih nazivnika među ovim regijama, koji uključuju stvari
poput više kretanja, pronalaženja svrhe življenja i ispijanja
razumnih količina vina. Također, tu je i koncept jedenja više
namirnica biljnog porijekla, a naglasak je na tome da je grah
kamen temeljac prehrane stogodišnjaka.
Zašto je grah toliko važan?
Stanovnici takozvanih Plavih zona u danu pojedu šalicu graha. On
je prepun biljnih bjelančevina i vlakana i gotovo uopće ne sadrži
masti. Na primjer, jednom šalicom crnog graha konzumirat ćete 15
grama proteina, 15 grama vlakana i manje od jednog grama šećera i
masti.
Prema američkom Gerontološkom društvu, utvrđeno je da dovoljno
vlakana u prehrani smanjuje rizik od depresije, hipertenzije,
dijabetesa, pa čak i demencije.
Grah također sadrži snažan antioksidans zvan polifenol, za koji
su istraživači otkrili da također može pomoći u zdravom starenju.
Prema recenziji iz The International Journal of Molecular
Sciences, polifenol se nalazi u mnogim različitim vrstama graha,
a dokazano je da ima protuupalna svojstva, kao i da djeluje
protiv dijabetesa i pretilosti.



