
Ne treba ni spominjati da su limuni fantastičan alat za jačanje imunološkog sustava vrijednim sadržajem vitamina C. No možete iskoristiti i visoku kiselost voća kako biste se riješili dosadnih mrlja, pa čak i neugodnih mirisa.
Limun može zaštititi jabuke od smeđe boje
Svi znamo za ovaj problem. Ubrzo nakon rezanja jabuke, plodovi
postaju smeđi. To je zato što stanice jabuke oslobađaju enzim
zvan polifenol oksidaza, koji reagira s kisikom pa jabuka gubi
svjež izgled. Dobra vijest je da vam u tome mogu pomoći limuni.
Jednostavno nanesite malo limunovog soka na jabuke i one neće
poprimiti smeđu boju. Tajna iza toga je askorbinska kiselina
(vitamin C) koja se nalazi u limunu, a koja sprječava oksidaciju
i značajno usporava proces potamnjivanja.
Koristite limune kao sredstvo za čišćenje vaše daske za
rezanje
Daske za rezanje često dobivaju tvrdokorne mrlje ako ih
svakodnevno koristite za rezanje mesa, voća ili povrća. Osobito
se drvene ploče teško čiste. Većina ljudi nije svjesna da je
jedan od načina da se riješi ovaj problem iscijediti nekoliko
kapi limunovog soka na površinu. Sve što trebate učiniti je dobro
ga istrljati i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Ovo djeluje još
bolje ako kombinirate limunov sok s malo soli. Nakon što završite
s primjenom ove jednostavne tehnike čišćenja, dobro isperite
dasku za rezanje.
Riješite se oštrog mirisa
Ako za obroke koristite luk ili češnjak, neugodni mirisi mogu se
zadržati dulje nego što biste htjeli. Jak miris luka i češnjaka
lijepi se po rukama još neko vrijeme nakon završetka kuhanja.
Sapun često ne čini ono što je potrebno za uklanjanje mirisa.
Umjesto toga možete isprobati dodati nekoliko kapi soka od limuna
u zdjelu vode, a zatim oprati ruke ovom otopinom.
Pomoću limuna očistite sudoper
Sudoperi često gube sjaj nakon stalne uporabe. Također su često
mjesto nakupljanja opasnih bakterija. Kako biste riješili ovaj
problem, možete pomiješati malo sode bikarbone s limunovim sokom
i upotrijebiti ovu moćnu kombinaciju kako biste ga dobro
protrljali. Isperite sudoper toplom vodom nakon što završite s
utrljavanjem smjese.
Očistite mikrovalnu pećnicu
Dodajte limunov sok u zdjelu vode i zagrijte u mikrovalnoj
pećnici oko tri minute. Vodite računa da voda zavrije, a zatim je
isključite. Ne otvarajte vrata mikrovalne pećnice i jednostavno
ostavite zdjelu i njen zagrijani sadržaj da odleže u mikrovalnoj
pećnici nekoliko minuta. Para ispunjena limunom će omekšati mrlje
unutrašnjosti. A kad otvorite vrata, bit će vam lako pobrisati
sve tvrdoglave ostatke koje ste u prošlosti bezuspješno
pokušavali ukloniti.
Limun omekšava meso
Kiselost limuna pomaže u razgradnji vlakana, što meso čini mekšim
i ukusnijim. Dodajte limun u marinadu za meso, a trebat će vam
ipak malo strpljenja jer je potrebno nekoliko sati da se postigne
potpuni učinak.



