
Općenito je pravilo da je redovita konzumacija kulinarskih začina vrlo zdrava navika. To je zato što se sastoje od velikog broja fitonutrijenata koji djeluju kao prirodni antioksidansi i pomažu u sprječavanju određenih složenih patoloških stanja.
Međutim, postoji skupina kulinarskih začina koji nisu poželjni za
konzumaciju tijekom trudnoće, jer mogu uzrokovati komplikacije za
zdravlje majke i djeteta. Neki od njih ometaju pravilan razvoj
fetusa, dok drugi mogu uzrokovati pobačaj. Iz tog razloga, važno
ih je identificirati i ukloniti iz prehrane što je prije moguće.
Začini koje potrebno izbjegavati tijekom trudnoće navodimo u
nastavku.
Muškatni oraščić
Ovaj sastojak sadrži tvar koja se zove miristicin, a može
uzrokovati zdravstvene probleme ako se konzumira u prekomjernoj
količini. Među njima su neurološki i psihijatrijski simptomi,
kako je opisano u studiji objavljenoj u časopisu Complementary
Therapies in Medicine. U bilo kojoj životnoj fazi važno je ne
prekoračiti njegovu upotrebu. Međutim, tijekom trudnoće, najbolje
je potpuno ga izbjegavati. Tako izbjegavate moguća oštećenja
fetusa.
Kajenski papar
Kajenski papar ne uzrokuje štetne učinke na zdravlje ako ga
konzumirate umjereno. Međutim, moguće je da se žgaravica i
refluks koji su tipični tijekom trudnoće pogoršaju, zbog čega ga
je najbolje izbjegavati.
Cimet
Ovaj se začin obično preporučuje osobama s metaboličkim
bolestima, zbog svojih hipoglikemijskih svojstava. Međutim,
tijekom trudnoće, dobro je smanjiti njegov unos jer ima
opuštajući učinak na glatke mišiće maternice (miometrij), a to
kod trudnica može izazvati pobačaj ili prijevremeni porođaj.
Kumin
Kumin je još jedan od začina s abortivnim sposobnostima ako ga
trudnice jedu u visokim dozama. Najbolje je izbjegavati njegovu
prisutnost u prehrani, osobito u koncentriranom obliku ili u
uljima. Mnogo je sigurnije koristiti ga u obliku praha ako ga
želite dodati u pripremi određenih jela.
Sladić
Još jedan od začina koji su zabranjeni tijekom trudnoće je
sladić. On može u budućnosti uzrokovati određene promjene u
zdravlju djeteta, navodi se u istraživanju objavljenom u American
Journal of Epidemiology.
Komorač
Komorač može uzrokovati pobačaj u visokim dozama, kao i dovesti
do srčanih aritmija i nesanice. Iako za to nema čvrstih dokaza,
najbolje je ovaj začin ukloniti iz prehrane tijekom trudnoće.
Majčina dušica
Tijekom prva 3 mjeseca trudnoće žene bi trebale kontrolirati
konzumaciju majčine dušice zato što se mogu pojaviti promjene u
razvoju fetalnih organa, što je proces koji se događa uglavnom
tijekom prvog tromjesečja.
Kadulja
Kadulja je sposobna izazvati arterijsku hipertenziju jer među
svojim sastojcima sadrži tujon. Osim što pogoduje ovoj bolesti,
ova tvar može uzrokovati pobačaje tijekom trudnoće pa ju je
najbolje potpuno izbjeći.



