#zdravlje

Sedam namirnica koje će vam pomoći u borbi protiv anemije

Postoji nekoliko vrsta anemije, ovisno o vrsti nutrijenta koji je u deficitu. Najpoznatija je ona u nedostatku željeza, ali nedostatak vitamina B12 i folne kiseline također mogu uzrokovati ovu bolest.

Što je anemija?

Anemija je bolest krvi koju karakterizira niska razina crvenih
krvnih stanica. Funkcija ovih stanica je transport kisika iz
pluća do ostatka tkiva. Kad broj ili oblik ovih kuglica nije
odgovarajući, njihov rad nije potpuno učinkovit. Slijedom toga,
možete osjetiti određene simptome kao što su umor, vrtoglavica,
blijedilo ili poteškoće s koncentracijom.

Unutar crvenih krvnih zrnaca nalazi se hemoglobin, zadužen za
prianjanje kisika za njegovu distribuciju po tijelu. To
prianjanje ovisi o prisutnosti željeza koji pak ovim stanicama
daje karakterističnu crvenu boju. Kad tjelesna razina ovog
minerala padne ispod željene granice, tijelo razvija vrstu
anemije koja se naziva nedostatak željeza.

Vitamin B12 i folna kiselina sudjeluju u strukturi i proizvodnji
crvenih krvnih stanica, a oba se dobivaju hranom. Ako je unos
jednog ili oba nedovoljan, razine u krvi se smanjuju, a
posljedično te stanice usvajaju abnormalni oblik koji ih
sprječava u ispravnom funkcioniranju. Ova vrsta anemije poznata
je kao megaloblastična.

U borbi protiv anemije, jedno od oružja je
prehrana

U slučaju sumnje na anemiju, liječnik može zatražiti
određene pretrage kako bi saznao težinu i vrstu bolesti. Na
temelju ovih podataka, odredit će terapijske mjere koje uključuju
neke povoljne promjene u prehrani.

Školjke

Smatraju se jednim od najboljih izvora željeza, ali sadrže i
manje količine vitamina B12. Jedna porcija dnevno sadrži
preporučeni dnevni unos ovih mikronutrijenata.

Crveno meso

Osim što je izvrstan izvor proteina, meso je bogato željezom i
vitaminom B12. Željezo iz ovog životinjskog izvora obično se
bolje apsorbira od onog iz biljnog podrijetla.

Leća

Mahunarke su također dobar izvor željeza. Ne samo da imaju visoku
koncentraciju ovog minerala, već sadrže i elemente koji pogoduju
njegovoj apsorpciji u crijevima. Iz tog razloga, preporučljivo ih
je namočiti najmanje 24 sata prije kuhanja ili ih čak ostaviti da
proklijaju i uključiti ih u salate. Druga mogućnost za kuhanje
leće je gnječenje tako da se stijenke lakše slome i željezo
otpusti. Leća sadrži folnu kiselinu u velikim količinama.

Riba

Koncentracija željeza u ribi je niska. Međutim, izvor je vitamina
B12 i vrlo zdravih masnih kiselina, poput omega 3. Stručnjaci
preporučuju uključivanje ribe u prehranu 3 ili 4 puta tjedno, uz
oprez da se ograniči unos velikih plavih vrsta. Ova smjernica
dolazi od Španjolske agencije za sigurnost hrane.

Jaja

Ova je namirnica dobar izvor željeza i vitamina B12, kao i
vitamina A, biotina i proteina. Kuhana, u omletu ili kajgana,
jaja su često neodoljiva hrana.

Orašidi

Osim omega-3, ove namirnice pružaju i dobru količinu željeza
(pinjole i pistacije) i folne kiseline (bademi i orasi).
Tostirani pripravci olakšavaju apsorpciju željeza, ali smanjuju
apsorpciju folne kiseline. Stoga je dobro znati koji nutrijent je
u deficitu kako biste odabrali najbolji način pripreme hrane.
Jedna od najvećih prednosti orašastih plodova je ta što vam je
potrebna samo šačica da biste dobili odgovarajući unos ovih
mikronutrijenata.

Zeleno lisnato povrće

Ovo je izvrstan izvor folne kiseline. Najbolje je jesti povrće
sirovo, kuhano na pari ili čak pirjano s malo ulja. Kako bi se
povećala apsorpcija željeza iz hrane, jedna od glavnih strategija
je osigurati da u istom obroku postoji neki izvor vitamina C. Na
primjer, paprike, naranče, kivi ili mandarine. Čak i nekoliko
kapi limunovog soka može biti dovoljno. Naprotiv, važno je
izbjegavati dodavanje mliječnih proizvoda jer kalcij ometa
probavu željeza u crijevima. Što se tiče vitamina B12, trebate
imati na umu da se nalazi samo u hrani životinjskog podrijetla.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest