
Osim izvrsnog okusa, bundeva je hranjiva i povezana s mnogim
zdravstvenim prednostima.
Obiluje vitaminom A
Šalica kuhane bundeve od 245 grama sadrži 49 kalorija, 0.2 grama
masti, 2 grama proteina, 12 grama ugljikohidrata, 3 grama vlakana
i obilje vitamina A – čak 245 posto preporučenog dnevnog unosa.
Tu su i brojni drugi vitamini i minerali: vitamin C, kalij,
mangan, vitamin B2, vitamin E i željezo.
Bogata je antioksidansima
Slobodni radikali su molekule koje nastaju metaboličkim procesom
u tijelu. Iako su vrlo nestabilni, imaju korisne uloge, poput
uništavanja štetnih bakterija. Međutim, prekomjerni broj
slobodnih radikala u tijelu stvara oksidativni stres, a koji je
povezan s kroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i rak.
Bundeva sadrže antioksidanse poput alfa-karotena, beta-karotena i
beta-kriptoksantina. Oni mogu neutralizirati slobodne radikale i
spriječiti da oštećuju stanice.
Jača imunitet
Zahvaljujući ranije spomenutom udjelu vitamina i minerala,
bundeva jača imunološki sustav. Kao prvo, ima visok sadržaj
beta-karotena, koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Studije
pokazuju da vitamin A može ojačati imunološki sustav i pomoći u
borbi protiv infekcija. Bundeva je također bogata vitaminom C, za
koji se pokazalo da povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica,
pomaže imunološkim stanicama da djeluju učinkovitije i ubrzava
zacjeljivanje rana. Osim gore spomenuta dva vitamina, bundeva je
također dobar izvor vitamina E, željeza i folata – za koje se
pokazalo da pomažu i imunološkom sustavu.
Štiti vid
Vid s godinama slavi, a bundeva ima brojne hranjive tvari koje ga
mogu sačuvati. U analizi 22 studije znanstvenici su otkrili da
ljudi s većim unosom beta-karotena imaju značajno manji rizik od
katarakte, uobičajenog uzroka sljepoće. Bundeva je također jedan
od najboljih izvora luteina i zeaksantina, dva spoja povezana s
manjim rizikom od starosne makularne degeneracije i katarakte.
Osim toga, sadrži solidne količine vitamina C i E, koji djeluju
kao antioksidansi i mogu spriječiti da slobodni radikali oštete
vaše očne stanice.
Pomaže u mršavljenju
Iako je nutritivno bogata, bundeva ima malo kalorija, što znači
da pomaže u mršavljenju. Sastoji se od 94 posto vode, a obiluje i
vlaknima, koja mogu pomoći u suzbijanju apetita.
Pridonosi zdravlju srca
Bundeva je bogata kalijem, vitaminom C i vlaknima, a sve navedeno
ima blagotvorno djelovanje na srce. Na primjer, studije su
pokazale da izgleda da ljudi s većim unosom kalija imaju niži
krvni tlak i smanjeni rizik od moždanog udara, a to su dva
čimbenika rizika za srčane bolesti.
Godi koži
Na kraju, spomenimo da je bundeva namirnica koja iznimno godi
koži. Studije pokazuju da karotenoidi poput beta-karotena mogu
djelovati kao prirodna zaštita od sunca. Bundeva je također
bogata vitaminom C, koji je neophodan za zdravu kožu. Vaše tijelo
treba ovaj vitamin za proizvodnju kolagena, proteina koji održava
vašu kožu jakom i zdravom.



