
Ispijanje kave neizostavan je ritual za mnoge ljubitelje, a studije su pokazale da od ovog kofeinskog napitka možemo izvući koristi za zdravlje i cjelokupnu dobrobit.
Ovo je sedam razloga zbog kojih biste trebali kavu nastaviti
ili početi (umjereno) ispijati.
Može biti povezana s povećanjem mentalnih
funkcija
Vjerojatno imate osjećaj da se možete bolje koncentrirati kad
popijete prvu kavu. Poznato je da kofein poboljšava
kognitivne funkcije, a osobito povećava budnost. Jedna
studija pokazala je da je optimalni dnevni unos za povećanje
mentalnih i tjelesnih performansi, bez izazivanja dehidracije ili
utjecaja na obrasce spavanja, 3 do 4 šalice kuhane kave.
Naravno, te količine variraju jer četiri šalice kave ipak
mogu utjecati na san nekih ljudi.
Poboljšava tjelesne performanse
Taj osjećaj živahnosti koji vas preplavi kad popijete kavu
posljedica je adrenalina, koji vaše tijelo priprema za napor.
Zato kofein može poboljšati vaše kondicijske performanse. Analiza
40 istraživačkih radova otkrila je povećanje kondicije u prosjeku
za 12.3 posto.
Može vas učiniti sretnijima
Taj užitak prve jutarnje šalice vjerojatno je privremen, ali
redovita konzumacija kave mogla bi vas dugoročno učiniti
sretnijima. Studija iz SAD-a pokazala je da je za žene koje su
pile dvije ili više šalica dnevno 20 posto manja
vjerojatnost da će postati depresivne.
Izvor je hranjivih tvari
Kava sadrži brojne hranjive tvari, uključujući vitamine B2
(riboflavin) i B5 (pantotenska kiselina), koji pomažu u
proizvodnji energije. Osim toga, jedno norveško istraživanje
pokazalo je da je kava najveći izvor antioksidansa u zapadnjačkoj
prehrani. Antioksidansi pomažu neutralizirati štetne slobodne
radikale.
Može čak zaštititi i vašu jetru
Istraživanje pacijenata koji su razvili cirozu jetre, stanje
uzrokovano dugotrajnom bolešću jetre, pokazalo je da su ljudi
koji su pili četiri ili više šalica kave dnevno imali do 80
posto manji rizik od razvoja bolesti. Sam kofein nije bio
odgovoran za učinak, ali ista povezanost nije pronađena za osobe
koje piju čaj.
Neka su istraživanja pokazala da smanjuje rizik od
određenih vrsta raka
Kava također može zaštititi jetru od raka, a jedan istraživački
rad iz Japana pokazao je 40 posto manji rizik od bolesti. U
međuvremenu je američko istraživanje koje je uspoređivalo pijenje
čaja i kave pokazalo da su oni koji su konzumirali četiri do pet
šalica kave dnevno imali 15 posto manji rizik od razvoja
raka debelog crijeva.
U nekim slučajevima može zaštititi od Alzheimerove
bolesti
Brojni istraživački radovi, uključujući studiju iz 2004., otkrili
su da je unos kofeina povezan s manjim rizikom od Alzheimerove
bolesti do 65 posto.



