
Toliko je mitova o hrani da ih sve nikako ne možemo nabrojati, ali kako mogu biti opasni, a svakako nepotrebni, neke postupke treba izbjegavati.
Evo koji su to.
1. Začini se mogu dodati u jelo u bilo kojoj
fazi
Većinu začina je potrebno malo popržiti na početku kuhanja kako
bi pustili aromu, izuzetak je garam masala – začin koji se dodaje
na kraju kuhanja jer pojačava okus jelu, piše Ordinacija.hr.
2. Rajčice moraju u hladnjak
Rajčice su posebne i po tome što ih nije potrebno stavljati u
hladnjak jer će i tekstura i okus biti promijenjeni, i to ne na
bolje. Umjesto toga, čuvajte ih na tamnoj površini, a jednom kada
primijetite da im ističe rok trajanja, morate ih pojesti u roku 4
dana. Kako biste ubrzali sazrijevanje, stavite ih u papirnatu
vrećicu s bananama ili jabukom koji će ubrzati proces.
3. Kajgana se priprema s mlijekom
Za savršenu kajganu ne trebate ništa više osim uobičajenih začina
i malo maslaca. Ako dodate tekućine poput mlijeka ili vrhnja,
okus će biti blaži i jaja vodenasta, pa nećete uživati u poznatoj
prozračnoj teksturi.
4. Ako dodate soli vodi, brže će prokuhati
Ništa drugo nećete postići osim što ćete vodi dodati okusa, ona
sigurno neće prije prokuhati. Stvar je jednostavna, slana voda se
može puno više zagrijati od neslane vode ali joj isto tako je
potrebno više vremena da bi postigla temperaturu koju želite.
5. Krumpir stavite u slanu kipuću vodu
Možda se čini da ćete tako uštedjeti vrijeme, ali dobro je znati
da će kipuća voda kuhati dobro vanjski sloj krumpira dok će on
biti sirov u sredini. Kako bi se krumpir ravnomjerno skuhao
stavite ga u hladnu posoljenu vodu i tek tada upalite vatru.
6. Uvijek gulite krumpir
Ako niste znali, kora krumpira je odličan izvor nutrijenata i
vlakana, a može dodati teksturi i boji pa je malo razloga da je
gulite. Valja ju oprati prije korištenja i maknuti oštećene
dijelove. Naravno, uvijek birajte organski uzgojen krumpir.
7. Pečeno meso se mora stalno okretati
Ovo je nešto što svi radimo… No, istina je da stalnim diranjem
mesa sprečavamo da se stvori ona fina hrskava kožica i da meso
poprimi lijepu smeđu boju. Isto tako utjecat ćete i na okus.
Dovoljno je jednom ili dva puta okrenuti meso dok se peče.
8. Kuhanje gljiva je osjetljiv posao
Postići savršenu teksturu gljiva nije tako lako kako se čini. Ako
ih na tavu stavite previše ili ne koristite odgovarajuće masnoće,
one će postati sluzave i gumaste. Zagrijte maslinovo ulje ili
maslac na jakoj vatri, stavite malo gljiva na tavu i povremeno ih
okrenite. Tako će one biti ukusne i savršene teksture.
9. Ulje u vodi sprečava lijepljenje tjestenine
Tjestenini nije potrebna velika količina ulja u vodi kako se ne
bi lijepila. Ulje sprečava umak da se lijepo poveže s
tjesteninom, a ako predugo kuhate tjestenina će biti mekana i
ljepljiva. Koristite veliku posudu s puno vode i soli, ulje vam
nije potrebno.
10. Nije sigurno podgrijavati rižu
Mogao bi to biti pravi put do otrovanja hranom, ali samo ako se
krivo radi. Kuhana riža se mora brzo ohladiti, spremiti pokrivena
u hladnjak na najviše jedan dan, a onda se mora podgrijati na
visokog temperaturi. Rižu nikada ne podgrijavajte više nego
jednom.
11. Bilo koji nož je dobar
Ako znate čemu koji nož služi, olakšat ćete si život. Nož za kruh
savršeno reže rajčice i jagode, mali nožić je dobar za skidanje
kore ili micanje koštica. Široki veliki nož je dobar za rezanje i
sjeckanje od mesa do povrća, a nož za meso je najbolje koristiti
upravo u te svrhe, piše Ordinacija.



