
Čuli ste izreku - ono si što jedeš. To se pokazuje naročito istinito kad je u pitanju visceralna masnoća. Visceralna mast je vrsta masti unutar trbušne šupljine, dakle, ona okružuje naše vitalne organe.
Ova vrsta masti povezana je s lošim zdravstvenim ishodima, u
usporedbi s potkožnom masnoćom, onom koja živi izravno pod našom
kožom. Visceralna masnoća puno je problematičnija od potkožne
masti koja se nalazi na našim bedrima, bokovima i
rukama. Osim toga, visceralna masnoća može otežati optimalno
funkcioniranje naših unutarnjih organa. Primjerice, u jetri se
povezuje s glukozom, lipidima i endokrinom disfunkcijom.
Studije pokazuju da samo mršavljenje možda nije najbolji
pokazatelj zdravlja, nego da gubitak visceralne masti igra
ključnu ulogu u našoj metaboličkoj dobrobiti. To znači da
povećanje visceralne masti može utjecati na sve, od zdravlja
hormona do razine kolesterola. Zato je dobro znati koje namirnice
mogu izravno utjecati na tjelesni sastav i imati ulogu u
smanjenju visceralnog masnog tkiva.
Masna riba
Masna riba, poput lososa, tune, srdele i skuše, dobar je izvor
omega-3 masnih kiselina. Ova riba bogata je zdravim mastima,
proteinima i vitaminom D.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje ima lošu reputaciju zbog visokog sadržaja zasićenih
masti. Međutim, istraživanja pokazuju da specifična vrsta masti u
kokosovom ulju, trigliceridi srednjeg lanca, mogu značajno
smanjiti ukupnu količinu masti koju tijelo pohrani.
Grah
Jedno istraživanje sugerira da bi konzumiranje više graha moglo
pomoći u smanjenju ukupne akumulacije visceralne masti, kaže
dijetetičarka Nicole Stefanow. Mogući razlog tomu je što je
grah izvor prebiotičkih topivih vlakana.
Jogurt
Istraživanje sugerira da je dosljedan unos jogurta smanjio
količinu pohranjenog masnog tkiva u trbuhu. Jogurt sadrži brojne
makronutrijente i dobar je izvor proteina. Može poboljšati sitost
i pomoći u ukupnom unosu kalorija. Osim toga, jogurt sadrži
zdrave bakterije, probiotike, koje pomažu uravnotežiti crijevne
bakterije i smanjiti nadutost ili druge probavne probleme.
Jaja
Jaja su savršen izvor proteina i zdravih masti, a njima možete
započeti svaki dan. Osim što osiguravaju hranjive tvari, mogu
utjecati na preraspodjelu tjelesne masnoće.



