#savjeti

Par jednostavnih trikova uz koje ćete sačuvati luk od brzog kvarenja

Pixabay

Ako ga se nepravilno skladišti, luk može struliti, proklijati, omekšati i pustiti tekućinu nimalo ugodnog mirisa.

Prvo i osnovno, luk treba držati na mračnom, hladnom i suhom
mjestu.

Vlaga i svjetlost recept su za plijesan i klijanje zato luk treba
držati u velikoj, prozračnoj posudi. Uz to, treba ih skloniti sa
sunca i staviti u hladnu, ali ne ledenu prostoriju u kojoj je
dobra cirkulacija zraka. Osim toga, nikako ne bi smjeli biti
odmah do krumpira, jer to nikako nije dobra kombinacija, omekšat
će i pustiti tekućinu.

Luk može stajati i do godinu dana ako ga se drži na temperaturi
od -1 do 10 stupnjeva Celzijevih. Na temperaturama višim od toga
mogu potrajati nekoliko tjedana.

Gdje držati narezani luk?

Ako vam je ostalo nasjeckanog luka njega obavezno treba spremiti
u hladnjak, ali u posudici u koju ne ulazi zrak. Tako može
stajati tjedan dana. Najbolje bi bilo da koristite staklenu
posudu jer će se miris uvući u plastiku, a ovako ćete spriječiti
oksidaciju i smrad. Luk možete spremiti i u škrinju dok god ga
mislite kasnije termički obraditi. Tako zaleđen može stajati i
nekoliko mjeseci.

Poriluk i mladi luk nešto je drugačiji. Prije nego ga stavite u
hladnjak odvojite svaki i omotajte ga u vlažni papirnati ručnik
te ga stavite u papirnatu vrećicu ili u posudu u koju ne ulazi
zrak. Osim toga, prije nego ga omotate u papirnati ručnik,
uklonite bilo kakve sluzave ili uvenule dijelove, piše Bon Appetit.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest