
Jaja su jedna od najsvestranijih namirnica, ali koliko zapravo znate o njima?
Jeste li znali, primjerice, da boja ljuske ovisi o tome koja
vrsta koke je snijela jaje? Ili da boja žumanjka ovisi o prehrani
koke? Također, da najbolje mjesto za skladištenje jaja nisu vrata
hladnjaka jer je to najtoplije mjesto u hladnjaku? Kako biste
produlji vijek svojih jaja stavite ih na policu hladnjaka gdje je
niža temperatura i obavezno ih držite u njihovom kartonu.
Svježa jaja su bolja za prženje
Svježa jaja lakše je pržiti, bjelanjak se ne razljeva, a veća je
vjerojatnost da će žumanjak ostati tekuć (ako tako volite).
Također, svježa jaja lakše je poširati, ali i kuhati jer je manja
vjerojatnost da će se stvoriti zeleni ringovi, da će žumanjak
biti iskrivljen kao i da ćete imati ravne dijelove na jaju. Nešto
starija jaja, pak, laše je oguliti nakon kuhanja.
Ako pak niste sigurni koliko je neko jaje staro najbolje je da
provjerite tako da ga stavite u posudu s vodom. Ako pluta, znači
da je staro.
Dodajte sol prije nego umutite jaja
Kako biste osigurali da vam je omlet mekan i kremast, jaja
posolite i prije nego ih umutite, nikako tek kada su tavi ili već
pečena. Naime sol sprječava proteine u jajetu da se presnažno
povežu prilikom zgrijavanja, a to znači da će jaja biti vlažnija
i mekša. Idelano bi bilo kada biste jaja posolili i umutili 15
minuta prije nego ih bacite na tavu.
Postoji više od jednog načina prženja jaja
Ako mislite da je ispravan način prženja jaja da ga samo bacite
na tavu, varate se. Postoji nekoliko načina, a sve ovisi o tome
što vam se u kojem trenu jede.
Ako želite nešto začinjeno, dno tave prekrijte maslinovim uljem
te zagrijte na srednjoj temperaturi. Kada je ulje toplo dodajte
začine koje želite i na to razbijte jaje. Sa žlicom grabite ulje
sa začinima i polijevate po bjelanjku dok nije pečeno.
Želite tost, ali imate samo krušne mrvice? Njih lagano tostirajte
na maslacu ili maslinovom ulju na srednjoj temperaturi dok ne
poprime zlatno-smeđu boju. U sredini zatim napravite rupu za jaje
i pržite dok bjelanjci ne pobijele. Okrenite ako želite i na
kraju prelijte s malo bijelog octa.
Želite nešto mekano i nježno? Na laganoj vatri otopite žlicu
neposoljenog maslaca, razbijte jaje, pokrijte tavu i čekajte da
se bjelanjci stisnu, da se na žutanjku stvrdne opna i da maslac
malo posmeđi, dakle, oko tri minute. Takvo jaje prebacite preko
prethodno kuhane riže , rezanaca ili preko tosta s avokadom.
Prelijte umakom po želji.
Ako živite na rubu u tavu od lijevanog željeza dodajte priličnu
količinu maslinovog ulja te ga zagrijte na visokoj temperaturi
dok ne krene ključati. Razbijte jaje, a temperaturu spustite na
srednju. Odmaknite se jer će špricati. Bjelanjke polijevajte
uljem i pecite dok dno jajeta ne bude hrskavo.
Želite bogat okus i teksturu? U tavu koja se ne lijepi ulijte
vrhnje za kuhanje i razbijte jaja koliko želite. Temperatura neka
bude između srednje i visoke i pustite da počne kuhati. Kada se
bjelanjci stisnu, a vrhnje za kuhanje reducira, ugasite štednjak,
poklopite i pustite još minutu da se skuha do kraja.
Nabavite tavu za koju se jaja neće lijepiti
Glatko dno takve tave ključno je za mekane kajgane, jaja na oko i
hrskava pržena jaja koja se neće lijepiti na tavu.
Ako recept traži jaja sobne temperature, postoji dobar
razlog
Ako vam u receptu piše da jaja moraju biti sobne temperature, to
je s razlogom. Naime, hladna jaja, iako korisna u nekim
situacijama, neće postići jednak volumen niti će se jednako dobro
homogenizirati kao ona sobne temperature. Rezultat toga su
grudice u tijestu. Stoga, prije pravljenja kolača za koji vam
trebaju jaja sobne temperature, ostavite ih sat vremena van
hladnjaka. Ako nemate toliko vremena, jaja stavite u posudu
vruće, ali ne kipuće vode i držite 5 minuta.
Istucite snijeg, ali ne samo za kolače
Kada tučemo snijeg od bjelanjaka proteini stvaraju nove veze ok
kojih nastaje gusta “mreža” u kojoj je zarobljen zrak. Ti
mjehurići zraka zaslužni su prozračnost mousseva i biskvita od
bjelanjaka. Ipak, snijeg ne treba ograničiti samo na deserte.
Jaja slobodno istucite za palačinke ili omlete, tako će oni biti
laganiji i mekši.
Jaja možete marinirati
Kuhana jaja potopite u marinadu kako biste ih temeljitije
začinili nego da ih jednostavno posolite.
Postoji točan način guljenja kuhanih jaja
Ako želite lako oguliti jaja pratite ove smjernice:
Prvo, za kuhanje je bolje izabrati jaja iz dućana nego ona
domaća. Drugačiji im je sastav i ova domaća, svježa teže je
oguliti. Njih je bolje ostaviti za kajgane, a ova kupovna za
kuhanje.
Sljedeći korak je da jaja stavite u vodu tek kada ona zavrije. To
je bolja opcija nego da jaja stavite odmah i da ona stoje u toj
vodi dok ona ne dođe do točke ključanja. Kako vam se jaja ne bi
razbila dok ih stavljate u vrelu vodu, polako ih spustite žlicom
i onda smanjite temperaturu, dovoljno da voda pomalo kuha, a ne
da jako vrije.
Namjestite timer. Na 7 minuta ako želite čvrst, ali još uvijek
pomalo tekuć žumanjak, a na 10 minuta kao želite potpuno kuhan
žumanjak.
Nakon toga jaja stavite u hladnu kupku na 2 do 3 minute, dovoljno
da se zaustavi proces kuhanja i da ih možete držati u ruci.
Naposljetku, jaja gulite pod mladom vode, to će pomoći skinuti
ljusku brzo i efikasno.
Za slastice birajte velika jaja
Ako radite kekse, kolače ili kreme, birajte velika jaja. Većina
recepata pisana je upravo za velika jaja i ako koristite manja,
možete “zeznuti” teksturu i okus finalnog proizvoda. Ovo je
posebno bitno za recepte koji traže 3 i više jaja, a posebno za
deserte u kojima je bitna struktura, piše Bon Appetit.



