#prehrana

Četiri razloga zbog kojih biste trebali češće jesti cherry rajčice

Pexels.com

Rajčica je prava ljetna namirnica, a puni tanjure sve do listopada. Naravno, može se konzumirati tijekom cijele godine, ali ipak najbolje prija tijekom vrućih mjeseci.

Rajčicu je vrlo jednostavno uvrstiti na svaki jelovnik. Možete je
dodati sendvičima, jesti kao salatu, pripremiti od nje juhu ili
šalšu. Mnogima je omiljena vrsta rajčice ona manja i simpatičnija
– cherry rajčica. Ako još niste, vrijeme je da je počnete
konzumirati. Za to postoje četiri odlična razloga, koje donosimo
u nastavku.

1. Mogli biste popraviti izgled kože

Cherry rajčica sadrži puno vitamina C. U samo jednoj šalici
cherry rajčica nalazi se čak 19 miligrama ovog važnog vitamina.
Poznato je da vitamin C popravlja zdravlje kože, a štiti i od
oštećenja uzrokovanih UV zrakama. 

2. Mogli biste regulirati krvni tlak

Osim vitaminom C, cherry rajčica obiluje i kalijem. U jednoj
šalici cherry rajčica pronaći ćete više od 350 miligrama kalija,
gotovo jednako koliko u banani srednje veličine. Iako kalij ima
brojne prednosti za zdravlje, daleko najpoznatija je ta da može
pomoći u snižavanju i reguliranju krvnog tlaka. 

3. Mogli biste smanjiti rizik od moždanog udara

Rajčica sadrži likopen, a njegove dobrobiti su ogromne. Neka
istraživanja povezala su likopen s manjim rizikom od raka
prostate, a u novije vrijeme se primjećuje da je povezan s manjim
rizikom od moždanog udara kod muškaraca.

4. Vaše kosti bi mogle biti zdravije

No dobrobiti likopena uključuju i bolje zdravlje kostiju te
smanjeni rizik od razvoja osteoporoze.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest