#prehrana

Šest namirnica koje bi osobe starije životne dobi trebale izbjegavati pod svaku cijenu

Kad navršite 60, poznajete svoje tijelo. Znate zbog kojih ćete vježbi trebati par dana oporavka, koji lijekovi najbolje djeluju na vaše zdravlje i koliko vam je sna potrebno da biste se osjećali odmorno. Međutim, ono na što ljudi obraćaju manje pažnje je prehrana. Jedenje nekih namirnica u starijoj životnoj dobi može nanijeti više štete nego koristi.

Ako se želite osjećati bolje i imati više energije, dijetetičari
savjetuju da ovu hranu izbacite sa svog jelovnika.

Klice

Iako se čine zdravima, klice možda nisu najbolji izbor za starije
od 60.

“Klice mogu uzgajati salmonelu i E. coli, bakterije od kojih se
možete razboljeti u bilo kojoj dobi. Međutim, organizam slabi
kako starimo pa konzumiranje klica može starije osobe izložiti
riziku od bolesti koje se prenose hranom”, kaže dijetetičarka
Melissa Mitri.

Prerađeno meso

Ako redovito jedete prerađeno meso, mogli biste stvoriti savršeno
okruženje za upale u svom tijelu.

“Starenje je upalni proces i cjeloviti izbor hrane, koja
uključuje cjelovite žitarice, voće, povrće i svježe meso, jedini
je ispravan za vaše tijelo”, kaže Jamie Rincker. 

Ako se ipak odlučite prepustiti prerađenom mesu, Rincker kaže da
ga ograničite na tjednu ili mjesečnu poslasticu. 

“Možete pojesti hot dog, ali imajte na umu koliko često”,
upozorava.

Kolači

Iako znate da kolači nisu baš najzdravija hrana, stručnjaci kažu
da mogu nanijeti posebnu štetu starijima od 60.

“Krafne, kolači ili druge slastice od tijesta su
bogati kalorijama, mastima i šećerom. Te namirnice povezuju
se s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću, a neće vas
zasititi, štoviše, mogu povećati žudnju za ugljikohidratima i
slatkišima”, tvrdi Julie Upton. 

Gazirana pića

Gazirani sokovi nisu sjajan izbor ni u jednoj dobi, a svakako ih
se treba kloniti nakon 60.

“Povezani su s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću te
metaboličkim sindromom, što može povećati rizik od dijabetesa i
srčanih bolesti”, ističe Upton. 

Pržena hrana

Ako se borite s održavanjem težine, izbacivanje pržene hrane s
jelovnika je dobar potez. 

“Pržena hrana je loš izbor nakon 60. Ona može povećati rizik od
pretilosti i srčanih bolesti i bitno utječe na dnevni kalorijski
unos”, poručuje Upton.

Slatkiši

Šećer može povećati rizik od pretilosti, srčanih bolesti i
inzulinske rezistencije. Prehrana bogata šećerom također može
pridonijeti poremećajima raspoloženja i povećati rizik od
demencije, visok krvni tlak, bolesti jetre i određene vrste raka.
S obzirom na to da se šećer nalazi u slatkišima, pametno je
odreći ih se.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest