#prehrana

Šest posljedica jedenja brokule za koje možda niste znali

Brokula je superhrana. Prepuna je vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, dobra je za srce, mozak, kosti, imunološki sustav i zdravlje crijeva. Osim toga, odlično se slaže s većinom jela. Evo nekoliko posljedica jedenja brokule za koje možda niste znali.

Brokula nas može učiniti nadutima

Brokula uzrokuje plinove i nadutost. Brokula je, poput kelja,
cvjetače i kupusa, jedno od najplodnijih povrća za proizvodnju
plina, prema časopisu Gastroenterology &
Hepatology. Puna je rafinoze, šećera koji se sastoji od tri
saharida, galaktoze, glukoze i fruktoze, koji putuje
neprobavljen kroz tanko crijevo sve dok ga bakterije u debelom
crijevu ne fermentiraju, što proizvodi plin metan. Povrće bogato
vlaknima također sadrži glukozinolate, spojeve sumpora koje
crijeva razgrađuju u plin sumporovodik, pa nastaje miris
pokvarenih jaja. 

Kuhanje brokule umanjuje tu neugodnu nuspojavu jer ubrzava proces
razgradnje koji se događa u crijevima. Polako dodavanje više
vlakana u prehranu može postupno smanjiti simptome.

Brokula može smanjiti upalu

Čini se da unos brokule igra ulogu u smanjenju razine CRP-a ili
C-reaktivnog proteina u krvi, što je znak upale. U časopisu
International Journal of Food Sciences and Nutrition objavljeni
su rezultati istraživanja provedena na skupini mladih pušača.
Nakon što su 10 dana jeli 250 grama brokule dnevno, pušači su
vidjeli da im se razina CRP-a smanjuje u prosjeku za 48 posto, a
korisna razina folne kiseline i luteina raste za 17 odnosno
29 posto.

Brokula može spriječiti bolest krvnih žila

Brokula i prokulice mogu pročistiti arterije i vene. Koristeći
podatke od 684 Australke starije životne dobi, istraživači su u
časopisu Nutrition objavili da je veća konzumacija brokule
povezana s manje opsežnom bolešću krvnih žila. Žene koje su
pojele najviše brokule i prokulice imale su manju vjerojatnost da
će na aorti doći do nakupljanja kalcija, što je ključni znak
opsežne strukturne bolesti krvi.

Brokula može zaštititi od bolesti masne jetre

Što više zasićenih masti i šećera konzumiramo, to je veća
vjerojatnost da ćemo razviti bolest masne jetre, koja može
napredovati do ciroze i raka jetre. Studija provedena na
glodavcima, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Nutrition,
pokazala je da je kod miševa hranjenih brokulom i prokulicom
uočeno smanjenje triglicerida u jetri i manji rizik od raka
jetre.

Brokula može sačuvati zdravlje mozga

U zelenom povrću nalazi se vitamin K, koji štiti od demencije i
moždanog udara.

Brokula može pomoći da živimo duže

Porcija brokule dobar je izvor niskokaloričnih dijetalnih
vlakana. Meta-analiza opservacijskih studija objavljena u
časopisu The Lancet otkrila je pad smrtnosti od svih uzroka od 15
do 30 posto te smanjenu učestalost srčanih bolesti, moždanog
udara, dijabetesa tipa 2 i kolorektalnog karcinoma kod ljudi koji
su unosili više vlakana u odnosu na one koji su ih unosili
najmanje.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest