
Mnogima je danas život bez perilice posuđa nezamisliv, no da bi perilica dugo i kvalitetno prala posuđe potrebno se posvetiti i njezinom održavanju, a korak je to koji mnogi preskaču ili zaboravljaju.
Iz perilice se mogu širiti neugodni mirisi. Stoga, povremeno je
prebrišite krpom namočenom u vodu i bijeli ocat. Posebno obratite
pozornost na manje vidljive dijelove perilice. Ne zaboravite
oprati filter, jer ostaci hrane mogu začepiti rupe stvarajući
truo i neugodan miris.
Unutrašnost perilice može se očistiti i sodom bikarbom i starom
četkicom za zube. Za dezinfekciju može se dodati i nekoliko kapi
esencijalnog ulja čajevca, lavande ili eukaliptusa. Pravilna
uporaba kućanskih aparata i njihovo redovito čišćenje produžuje
njihov vijek. Jednom mjesečno uključite praznu perilicu.
Odaberite program s najvišom temperaturom i dodajte vinski ocat,
odličan je za odmašćivanje.
Za borbu protiv kamenca stavite u košaricu pola limuna. I ono
najvažnije: Prije stavljanja posuđa u perilicu, treba ga isprati
ili čistiti komadom papira. Jedna od najčešćih pogrešaka kod
upotrebe perilice za posuđe je krivo postupanje s uređajem, stoga
se valja strogo držati uputstva. Tako ćete svakako produžiti
radni vijek perilice. U perilicu nikad ne stavljajte ostatke
hrane. Perilicu mogu začepiti čak i mrvice kruha.
Velika greška je i pretrpavanje perilice. Iako nije velika
greška, bolje je koristiti tekući deterdžent, jer se tableta
često ne otopi do kraja, a to povećava rizik od začepljenja
cijevi perilice s posljedičnim rizikom loma ili kvara. Uvijek se
držite preporučene doze deterdženta, pretjerivanje znači loše
isprano posuđe.
Ako imate perilicu posuđa s filterom za ručno čišćenje, ako ga
redovito ne čistite, u jednom ćete trenutku osjetiti neugodan
miris ili vidjeti mrlje na čistom posuđu. Filter perilice posuđa
valjalo bi čistiti barem jednom mjesečno. Ako se nakupi previše
prljavštine perilica neće moći raditi i vjerojatno će poplaviti.
Filter ćete najučiknovitije očistiti vrućom vodom, deterdžentom
za pranje posuđa i starom četkicom za zube. Ako je nakupljena
tvrdokorna masnoća ostavite pola sata da se namače prije samog
zahvata ribanja, piše Living.



