
Mnogo je razloga zbog kojih su restorani u kojima sa švedskog stola možete jesti do mile volje toliko popularni u inozemstvu. Kombinacija raznolike hrane i prihvatljive cijene, količina koju možete pojesti... Ali, ono što izaberete za svoj tanjur mnogo govori o tome jeste li rizičnoj skupini koja će skupiti višak kilograma, stoji u novoj studiji koja je objavljena u magazinu Appetite.
Istraživači su tijekom godine dana pratili vezu između tjelesne
težine i hrane koju su 82 mlade osobe bez problema sa suvišnim
kilogramima birale tijekom obroka u u restoranima sa švedskim
stolom. Primijetili su da oni koji su oni koji su birali
“preukusnu” hranu, nakon godinu dana bili značajno vjerojatniji
kandidati za skupljanje viška masti i viška kilograma u odnosu na
one koji su birali zdraviju hranu.
“Preukusnom” hranom smatrali su onu koja ima velike količine
kalorija, jednostavnih ugljikohidrata, dodane šećere, masti,
natrij i malu količinu vlakana. Takva hrana bila je obično
prerađena i mogla se probaviti vrlo brzo, prema riječima vodeće
autorice studije dr. sc. Tere Fazzino, profesorice
psihologije na Sveučilištu u Kanzasu. Ovakve hrane lako se
prejedati jer treba duže vrijeme da tijelo signalizira mozgu da
je sito.
U ovu hranu spadaju različite mesne prerađevine, peciva i bijeli
kruh, deserti poput keksa, slane grickalice…
Fazzino kaže kako ovakva hrana pokreće ono što nazivamo
“hedonističkim odgovorom”, odnosno da ona mozgu izgleda kao
nagrada. “Ova hrana ima psihološki i fiziološki efekt, a to
dovodi do dodatnog unosa hrane”, objašnjava ona.
Pojednostavljeno, što više jedete, više unosite kalorije, a
ponekad je to značajno veći broj kalorija.
To ne znači da se svaki put kad pojedete nešto takvo debljate,
samo da trebate biti umjereni. Konačno, moguće je izbalansirati
“preukusnu” hranu i onu koja ne pripada u tu kategoriju. Fazzino
objašnjava na primjeru: Izaberite piletinu s roštilja umjesto one
pržene u dubokom ulju, a umjesto pomfrita izaberite salatu kao
prilog.
Prema njenim riječima, nema ni sva hrana iz iste kategorije isti
učinak. Novije studije pokazuju da ni hrana koja je obogaćena
mastima i natrijem ne mora imati značajan učinak na tijelesnu
težinu iako je visoko kalorična, piše Eatthis.
Tajna je, kao i uvijek, u umjerenosti.



