Neka hrana u konzervi može biti jako hranjiva, a uz to je takve namirnice i lako koristiti za pripremu jela. Nutricionistica Leslie Bobo navodi da se većina konzervirane hrane konzervira odmah nakon berbe pa zbog toga ne gubi puno hranjivih sastojaka u procesu konzerviranja.
Uz to, konzervirana hrana je često jeftinija nego svježa, a ima i
duži rok trajanja pa možete napuniti police u kuhinji i ostavi
bez straha da će se ove namirnice brzo pokvariti. Prema
nutricionistima, ovo je pet najzdravijih konzerviranih namirnica.
Grah
Konzervirani crni grah ima više od grama proteina u pola šalice,
a uz to je i izvrstan izvor proteina jer sadrži 7,5 grama
proteina po obroku. Osim toga, konzervirani grah možete koristiti
za razne namirnice, a za pripremu jela dovoljno ga je samo
isprati prije korištenja.
Breskve
Breskve iz konzerve izvrsne su kao dodatak jogurtima ili voćnim
salatama, a mogu se koristiti i kao zamjena za šećerne sirupe na
palačinkama ili sladoledu. Poželjno je uzimati konzervirane
brskve ili neko drugo voće u konzervi, poput ananasa ili naranči,
koje su upakirane u vlastiti sok kako biste smanjili unos dodanog
šećera.
Rajčica
Rajčica se uglavnom odmah nakon branja pasira i konzervira, pa je
odlična za juhe ili umake od tjestenine. Konzervirana rajčica
sadrži razne hranjive tvari koje se nalaze u svježim rajčicama,
poput vitamina C i likopena. Odaberite limenku na kojoj piše “bez
dodane soli” kako biste izbjegli dodatni unos natrija.
Bundeva
Bundevu u konzervi možete držati u smočnici jako dugo, a od nje
možete raditi razna jela. Pire od bundeve bogat je vitaminima A i
C i vlaknima, a i odlična je zamjena za maslac tijekom pečenja.
Losos
Svježi losos, iako je ukusan, najčešće je skup i brzo se kvari.
Ne samo da losos iz konzerve traje dulje, već ćete i iskoristiti
iste nutritivne prednosti -poput vitamina D i B-12-kao i sa
svježim, piše Real Simple.



