Je li vas nekad zabolio trbuh nakon što ste pojeli pečeno meso? Ako da, onda niste jedini, pokazalo je novo istraživanje.
Naime, istraživači su analizirali kako različite metode pripreme
mesa utječu na ljudsko tijelo te su ustanovili da je prženje mesa
najgora metoda.
Studija je objavljena u časopisu Comprehensive Reviews in Food
Science and Food Safety, a istraživalo se kako različiti načini
kuhanja i pripreme mesa utječu na “probavljivost mišićnih
proteina u gastrointestinalnom traktu”.
Istraživači su ispitivali sljedeće metode: kuhanje, prženje,
roštiljanje, priprema u mikrovalnoj pećnici, pečenje, kuhanje na
pari, pirjanje i sous vide metoda kojan podrazumijeva da hranu
treba zatvoriti u plastičnu vrećicu i pri tome eliminirati sav
zrak.
Ova posljednja metoda pokazala se kao najbolja, odnosno meso
pripremljeno na takav način najlakše se probavlja. Hrana tako
postaje znatno lakša za probaviti, pokazalo je istraživanje.
Sous vide, što na francuskom znači “pod vakuumom”, odnosi se na
postupak vakumiranja hrane u vrećici, a zatim kuhanja na vrlo
preciznoj temperaturi u vodenoj kupelji. Ova tehnika daje
rezultate koje je nemoguće postići bilo kojom drugom metodom
kuhanja.
S druge strane, pečenje i dinstanje mesa imaju najmanje poželjne
učinke na probavu, prenosi Eat this. Prema rezultatima, ove dvije
posebne metode kuhanja mesa “mogu izazvati nepovoljne promjene”,
poput viška proizvodnje G.I. kiseline, povećanje spojeva koji
mogu uzrokovati stvaranje plinova i “smanjenje osjetljivosti
proteina tijekom probave u probavnom sustavu”.



