#prehrana

Mediteranska prehrana je najbolja na svijetu, no znate li koja je drugom mjestu?

Pexels

Temelj ove prehrane je tradicionalna prehrana koju prakticiraju u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Grenlandu i na Islandu.

Mediteranska prehrana je i više nego sjajna, no nije jedina
najbolja na svijetu – zapravo, njih dvije dijele prvo mjesto.
Radi se o nordijskoj prehrani koja je postala alternativa
mediteranskoj. Nju su osmilili znanstvenici sa Sveučilišta u
Kopenhagenu u suradnji s osnivačem Nome, restorana s dvije
Michelinove zvjezdice.

Temelj ove prehrane je tradicionalna prehrana koju
prakticiraju u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj,
Grenlandu i na Islandu, piše Mindbodygreen. Nije iznenađujuće što
postoji više dokaza o zdravstvenim prednostima mediteranske
prehrane jer je ona dugo proučavana. Ali neke studije
usporedile su mediteransku i nordijsku prehranu i zasad se
čini da je nordijska jednako korisna.

Što ove prehrane imaju zajedničko?

Obje se zasnivaju na biljkama, odnosno proteini većinom
dolaze iz biljnih izvora. Mediteranska i nordijska
prehrana imaju više sličnosti nego razlika. Obje su zasnovane
na lokalnoj i sezonskoj hrani. Veliki naglasak u obje
prehrane je na smanjenoj konzumaciji mesa, dok se jede što
više povrća i daje se prednost ribi. Obje takođe stavljaju
fokus na integralne žitarice, organske sezonske proizvode i
što manje prerađene hrane.

Koje su razlike?

Glavna razlika između ove dve dijete je primarni izvor masti.
Maslinovo ulje je sinonim za mediteransku prehranu dok se u
nordijskoj koristi ulje repice. Maslinovo ulje poznato je po
svojim zdravstvenim prednostima zahvaljujući visokom
sadržaju polifenola i drugim korisnim bioaktivnim tvarima
poput omega-9 masnih kiselina. Nasuprot tome, ulje repice je
popularno u kuhanju, ali način na koji se obrađuje znači da
sadrži manje esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa i
vitamina.

Prehrane se razliku i s obzirom na namirnice koje su
naglašene. U nordijskoj ishrani ključna hrana uključuje
bobičasto voće, kupus, jabuke, kruške, korjenasto povrće,
zob, raž i fermentirano mlijeko. U mediteranskoj ishrani,
naglašene su žitarice, povrće i voće, mliječni proizvodi s
mali postotokom masti uz minimalnu porciju ribe ili belog
mesa tjedno. Mediteranska dijeta nalaže da se 37 posto
energije dobija iz masti, 15 posto iz proteina, a najmanje 43
posto iz ugljikohidrata.

Nordijska dijeta nalaže da se 25-40 posto energije dobija iz
masti, 10-20 posto iz proteina, a 45-60 posto iz
ugljikohidrata.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest