#kuhanje

Uz ovaj trik tjesteninu ćete skuhati u pola vremena

Spremanje večere ponekad može biti naporno, osobito kada se umorni vratite s posla i želite odmah nešto pojesti.

U takvim situacijama obično se kuha nešto što je brzo gotovo, a
to je najčešće tjestenina. Uz jedan trik tjesteninu može skuhati
znatno brže.

Naime, kako piše Eat this, ako želite brzo skuhati tjesteninu,
ubacite je u hladnu vodu. To će prepoloviti vrijeme kuhanja.

Iako smo naučili da tjesteninu ubacimo u lonac tek kad voda
provrijeme, i legendarni autor znanosti o hrani Harold McGee
savjetovao je da tjesteninu kuhate u hladnoj vodi.

McGee je napravio mali eksperiment kod kuće. On je stavio oko 450
grama špageta u lonac i potom ulio šest šalica hladne vode, dodao
dvije čajne žličice soli i potom uključio peć.

Iako je morao miješati tjesteninu da se ne bi zaljepila za dno
lonca, McGee je naveo da je tjestina ispala odlična, a uz to je
tjestenina i brže skuhana.

Dakle, ako želite da brže skuhate tjesteninu, ubacite je u lonac,
ulijte dovoljno vode tako da prkrije tjesteninu i dodajte sol.
Uključite peć i miješajte povremeno. Tjestenina bi trebala biti
skuhana kroz 12 minuta.

McGee navodi da je inače potrebno oko 15 minuta da voda provrije,
a potom je potrebno još 11 minuta da se tjestenina skuha. No, ako
tjesteninu ubacite u hladnu vodu, bit će vam potrebno 12 minuta
što znači da ste uštedjeli 14 minuta.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest