#prehrana

Je li kruh od cjelovitih žitarica zaista zdrav?

Pexels

Često se upravo ova vrsta kruha ističe kao najzdravija, no je li to zaista tako?

Bijeli kruh svakako je najgori koji možete odabrati jer se radi o
jako prerađenoj namirnici. Kruh od cjelovitih žitarica, pak,
ističe se kao zdrava opcija. Istraživanje pokazuje je li to
zaista tako i kakve sve efekte on može imati na organizam.

Velika doza nutrijenata

Zbog toga što nije toliko prerađen, u kruhu od cijelih žitarica i
dalje se nalaze korisni nutrijenti. Među njima su cink, vlakna,
magnezij, antioksidansi i vitamini B skupine. Ti nutrijenti mogu
pomoći probavi, a mogu i prevenirati neke bolesti.

Puno vlakana

Od svih nutrijenata koji se nalaze u kruhu od cjelovitih
žitarica, vlakna su najbitnija. U jednoj šniti takvog kruha dobit
ćete oko 3 grama vlakana, što je oko 12% ukupne dnevne količine
koju bismo trebali konzumirati. Vlakna su ključna kod
mršavljenja, reguliranja šećera u krvi i smanjivanja rizika od
dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Zdravija probava

Ovo je ponovno vezano za vlakna koja su ključna za zdravu
probavu. Dobre bakterije u probavnom sustavu hrane se topivim
vlaknima, a to snižava razinu šećera u krvi.

Može smanjiti upalne procese u tijelu

Nekoliko studija pokazalo je da kruh od cjelovitih žitarica
smanjuje upalne procese u tijelu, a samim time i rizik od
razvijanja kardiovaskularnih bolesti, piše Eat this.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest