
Često se upravo ova vrsta kruha ističe kao najzdravija, no je li to zaista tako?
Bijeli kruh svakako je najgori koji možete odabrati jer se radi o
jako prerađenoj namirnici. Kruh od cjelovitih žitarica, pak,
ističe se kao zdrava opcija. Istraživanje pokazuje je li to
zaista tako i kakve sve efekte on može imati na organizam.
Velika doza nutrijenata
Zbog toga što nije toliko prerađen, u kruhu od cijelih žitarica i
dalje se nalaze korisni nutrijenti. Među njima su cink, vlakna,
magnezij, antioksidansi i vitamini B skupine. Ti nutrijenti mogu
pomoći probavi, a mogu i prevenirati neke bolesti.
Puno vlakana
Od svih nutrijenata koji se nalaze u kruhu od cjelovitih
žitarica, vlakna su najbitnija. U jednoj šniti takvog kruha dobit
ćete oko 3 grama vlakana, što je oko 12% ukupne dnevne količine
koju bismo trebali konzumirati. Vlakna su ključna kod
mršavljenja, reguliranja šećera u krvi i smanjivanja rizika od
dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Zdravija probava
Ovo je ponovno vezano za vlakna koja su ključna za zdravu
probavu. Dobre bakterije u probavnom sustavu hrane se topivim
vlaknima, a to snižava razinu šećera u krvi.
Može smanjiti upalne procese u tijelu
Nekoliko studija pokazalo je da kruh od cjelovitih žitarica
smanjuje upalne procese u tijelu, a samim time i rizik od
razvijanja kardiovaskularnih bolesti, piše Eat this.



