
Roštilj je nezaobilazni dio ljeta i godišnjeg odmora stoga je jasno da ćemo i ovog ljeta uživati u hrani s roštilju uz druženje s našim najmilijima.
Uz savjete koje je objavio portal Ordinacija.hr možete biti sigurni da
ćete slijediti principe pravilne prehrane čak i dok jedete meso s
roštilja.
1. Ne zaboravite obilje povrća uz obrok s roštilja.
Povrće možete ispeći na roštilju zajedno s mesom ili ribom ili
napravite zanimljive salate kao prilog. Tako ćete pridonijeti
osjećaju sitosti, a nećete unijeti previše ekstra kalorija.
Vlakna iz povrća također pomažu vezati čestice masnoće i potiču
izlučivanje iz tijela. Kod začinjavanja držite se osnova poput
svježih začina, maslinovog ulja, octa ili limunovog soka, bez
suvišnih umaka i teških začina.
2. Radite li hamburgere ili tortilje, birajte one od integralnog
brašna.
3. Dajte prednost lakšem bijelom mesu bez kože ili ribi pred
crvenim zbog manjeg udjela zasićenih masnoća odnosno zbog
poželjnih omega-3 masnih kiselina.
4. Izbjegnite teške kupovne umake i marinade i pokušajte
napraviti vlastite na bazi svježih začina i maslinovog ulja.
5. Umjesto sokova bogatih šećerom i alkoholnih pića uz jelo
poslužite običnu vodu ili limunadu.
6. Uvijek razmišljajte u vidu tanjura zdrave prehrane koji kaže
da polovica naše porcije mora biti raznoliko povrće, četvrtina
porcije izvori proteina poput mesa ili ribe i četvrtina porcije
izvori ugljikohidrata poput krumpira, peciva ili kruha.
7. Sirovo meso držite dalje od ostalih sastojaka koje termičke ne
obrađujete poput salata i priloga kako biste izbjegli
kontaminaciju.
8. Meso i ribu premažite svježim začinima poput ružmarina ili ih
napacajte limunovim sokom za antioksidativni učinak koji će
smanjiti nastanak kancerogenih spojeva uslijed roštiljanja.
9. Meso narežite na sitnije komadiće prije stavljanja na roštilj
kako bi brže bilo gotovo i time biste skratili vrijeme koje meso
provodi na roštilju.



