#prehrana

Konačan odgovor na vječno pitanje – je li zdravija sirova ili kuhana hrana?

Shutterstock

Kuhanje hrane može poboljšati njen okus, ali može i promijeniti njen nutritivni sadržaj. Zanimljivo je da se neki vitamini kuhanjem gube, dok drugi postaju dostupniji organizmu, a sve ovisi od pojedinačnog odabira namirnica.

Neki tvrde da je konzumiranje sirove hrane put ka boljem
zdravlju. Međutim, određena kuhana hrana ima jasne nutritivne
prednosti. Iako postoje različite razine ishrane sirovom hranom,
to podrazumijeva da se jede uglavnom negrijana, nekuhana i
neprerađena hrana. Zagovornici takve prehrane tvrde da je sirova
hrana hranljivija od kuhane, jer se enzimi, zajedno sa nekim
hranjivim sastojcima, uništavaju u procesu kuhanja, pa smatraju
da je kuhana hrana zapravo otrovna.

Iako postoje neke prednosti konzumiranja sirovog voća i povrća,
postoje i potencijalni problemi s prehranom koja sadrži samo
sirovu hranu. Zbog toga je ishranu sa sirovom hranom teško
slijediti, a broj ljudi koji se dugoročno drže potpuno sirove
ishrane vrlo je mali. Pojedine namirnice sadrže opasne bakterije
i mikroorganizme koji se eliminiraju samo kuhanjem. Ako jedete
potpuno sirovu hranu koja uključuje ribu i meso, postoji rizik od
razvoja bolesti koja se prenosi hranom.

Kuhanje može uništiti enzime u hrani

Kada konzumirate hranu, probavni enzimi u vašem tijelu pomažu da
je razgradite na molekule koje se mogu apsorbirati. Hrana koju
jedete također sadrži enzime koji pomažu probavi. Enzimi su
osetljivi na toplinu i lako se deaktiviraju kada su izloženi
visokim temperaturama. Ustvari, gotovo svi enzimi se deaktiviraju
na temperaturama preko 47°C. Ovo je jedan od primarnih argumenata
u korist ishrane sirovom hranom. Kada se tijekom postupka kuhanja
enzimi hrane promijene, potrebno je više enzima da se ona
probavi.

Pristalice prehrane koja se temelji na sirovoj hrani tvrde da ovo
stvara stres vašem tijelu i može dovesti do nedostatka enzima.
Međutim, ne postoje znanstvene studije koje bi podržale ovu
tvrdnju. Ljudsko tijelo proizvodi enzime nužne za probavu hrane,
a tijelo apsorbira i ponovo luči neke enzime, pa je malo
vjerojatno da će probavljanje hrane dovesti do nedostatka enzima.
Znanost još nije pokazala negativne zdravstvene učinke
konzumiranja kuhane hrane s denaturiranim enzimima.

U procesu kuhanja gube se neki vitamini topivi u
vodi

Sirova hrana može biti bogatija određenim hranjivim sastojcima od
kuhane koji se mogu izgubiti tijekom postupka kuhanja.
Istraživanja su pokazala da su vitamini topivi u vodi, poput
vitamina C i vitamina B, posebno osjetljivi na visoke temperature
tijekom kuhanja. Zapravo, voda koja proključa može smanjiti
sadržaj vitamina povrća za 50 do 60 posto. Neki minerali i
vitamin A takođe se gube tijekom kuhanja, iako u manjoj meri.
Kuhanje uglavnom ne utječe na vitamine D, E i K topive u mastima.

Ključanjem se postiže najveći gubitak hranjivih sastojaka, dok
drugi načini kuhanja učinkovitije održavaju sadržaj hranjivih
sastojaka u hrani.

Kuhanje povrća na pari, prženje i miješanje neke su od najboljih
metoda kuhanja povrća kada je reč o zadržavanju hranjivih
sastojaka.

Kuhana hrana se lakše probavlja

Žvakanje je važan i prvi korak u procesu probave. Čin žvakanja
razbija velike komade hrane na male čestice koje se mogu
probaviti. Nepravilno sažvakana hrana je mnogo teža za
probavljanje i može dovesti do pojave plinova i nadutosti.
Potrebno je znatno više energije i truda za pravilno žvakanje
sirove hrane od one koja je kuhana. Proces kuhanja hrane
razgrađuje neka njena vlakna i zidove biljnih stanica, što
olakšava organizmu probavu i apsorpciju hranljivih sastojaka.

Kuhanje ubija štetne bakterije i mikroorganizme

Određenu hranu je bolje jesti kuhanu, jer sirove verzije mogu
sadržavati štetne bakterije. Kuhanje hrane učinkovito ubija
bakterije koje mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom.
Međutim, voće i povrće je generalno sigurno jesti sirovo, sve dok
nije zagađeno. Špinat, zelenu salatu i rajčice najčešće zagađuju
bakterije, dok sirovo meso, riba, jaja i mliječni proizvodi često
sadrže bakterije koje vam mogu naštetiti.

Sve zavisi od vrste hrane

Ni ishrana potpuno sirovim ni potpuno kuhanim namirnicama ne može
se znanstveno opravdati. To je zbog toga što i sirovo i kuhano
voće i povrće imaju razne zdravstvene prednosti, uključujući niži
rizik od kroničnih bolesti. Namirnice koje je zdravije jesti
sirove su brokula, kupus, luk, češnjak, piše Healthline.
Namirnice koje su zdravije kada su kuhane su šparoge, špinat,
rajčica, mrkva, krumpir, mahunarke, meso i riba.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest