
Velik postotak odraslih pati od neugodnog zadaha u nekom trenutku svog života, a on ponekad može biti i znak ozbiljnog zdravstvenog problema.
Loš zadah obično nastaje uslijed nakupljanja bakterija u ustima.
Iako određena hrana, poput češnjaka ili mladog luka, ponekad može
zadati samo privremeni neugodni miris, to obično nije uzrok
kroničnog neugodnog zadaha.
Hrana koju treba izbjegavati su mladi luk i češnjak, pržena hrana
ili druga hrana s visokim udjelom masti, šećer, ljepljiva hrana
(primjerice karamela), zaslađeni napitci. Kronični neugodni
zadah ima više uzroka, a to su najčešće nakupljanje
bakterija u ustima, primjerice zbog loše oralne higijene, loša
prehrana, parodontalna bolest, karijes, kronično suha usta
(stagnacija sline), pušenje i upotreba duhana, infekcije usta,
neliječeni zubni karijes, a ponekad i ozbiljnija medicinska
stanja poput bolesti jetre ili dijabetesa.
Ovo vam može pomoći da se riješite lošeg zadaha
Jedite limun. Pokazalo se da limunov sok ima fitokemijske,
antimikrobne i antioksidativne aktivnosti koje mogu pomoći u
suzbijanju bakterija i gljivica te smanjuju upalu u ustima.
Pijte puno vode. Suha usta mogu uzrokovati loš zadah jer je
suhoća plodno tlo za bakterije koje proizvode smrdljive spojeve.
Jedenje peršina je također učinkovito u borbi s neugodnim zadahom
jer je peršin bogat klorofilom koji pomaže neutralizirati loš dah
i djeluje osvježavajuće. Isti učinak ima sok od svježeg krastavca
i celera.
Konzumirajte više zdravih masnoća, poput organskog, djevičanskog
maslinovog ulja, sjemenki, orašastih plodova i ribe. No ako
uzrok lošeg zadaha ne nestaje ni nakon promjene prehrambenih
navika, najbolje je posavjetovati
se s liječnikom oko daljnjih mogućnosti.



