#prehrana

Pet stvari koje se događaju u vašem tijelu nakon što pojedete lubenicu

Iako je mnogima omiljena ljetna poslastica, uz sve dobrobiti, lubenica može imati i neke negativne utjecaje na organizam.

Lubenica je prepuna C i A vitamina, antioksidansa i zapravo
sadrži jako malo šećera u usporedbi s drugim voćem. Bez obzira na
to koliko je nutritivno bogata, ona može imati neke efekte na
organizam kojih niste bili ni svjesni.

Mogli bi vam se pogoršati probavni problemi

Lubenica sadrži puno frukzote koja spada u skupinu FODAMP
spojeva, odnosno fermentiranih oligosaharida, disaharida i
monosaharida. Ljudi koji inače imaju probavnih problema trebali
bi izbjegavati namirnice iz FODAMP kategorije jer one još dodatno
pogoršavaju njihove tegobe.

Neutralizira slobodne radikale

Kako je puna antioksidansa, lubenica pomaže neutralizirati
slobodne radikale koji, ako ih ne provjeravamo, mogu uzrokovati
razvijanje stanica raka. Za neutralizaciju je zaslužan likopen.
Obično kada se njega spominje, spominju se rajčice, no lubenica
ima 40% više likopena nego sirova rajčica.

Duže se osjećate sito

Ako pokušavate kontrolirati porcije i broj kalorija koje unosite
u organizam, bitno je pronaći namrinice od kojih smo dulje siti.
Lubenica je jedna od njih. Faktor koji puno doprinosti osjećaju
sitosti je i koliko pojedemo. Što više pojedemo, to se sitije
osjećamo i tu je sva prednost lubenice. Ona je prepuna vode i
upravo zbog toga je možete pojesti više, a unijeti manje kalorija
nego da jedete neko drugo voće.

Pomaže pri kontroli kilaže

Istraživači u studiji provedenoj 2019. godine zaključili su kako
jedenje dvije šalice lubenic dnevno doprinosti kontroliranju
kilaže jer promiče osjećaj sitosti. Tijekom istraživanja dvije
grupe dobivale su jednak broj kalorija, jedni iz lubenice, a
drugi iz keksića s malo masti. To znači da nisu sve kalorije
jednake, zbog nekih se možemo osjećati više sito, zbog čega na
kraju i pojedemo manje u danu.

Može potaknuti migrene

Nedavna studija, koja je proučavala što sve može biti okidač za
migrene, otkrila je da među okidačima može biti i lubenica.
Gotovo 30% ispitanika dobilo je migrenu unutar 90 minuta od
konzumiranja lubenice, piše Eat this.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest