#zdravlje

Redovito ispijanje kave može smanjiti rizik od bolesti jetre za 20 posto

Novo istraživanje objavljeno u BMC Public Healthu istraživalo je koje vrste kave mogu pomoći u smanjenju rizika od kronične bolesti jetre (CLD).

CLD je kronična upala koja uzrokuje uništavanje jetrenih
tkiva, što dovodi do razvoja ožiljnog tkiva fibroze i ciroze, a u
nekim slučajevima ciroza može dovesti do raka jetre.

Prethodna promatranja i laboratorijske studije pokazali su
da kava može zaštititi od razvoja CLD-a, uključujući cirozu i rak
jetre. U ovoj studiji istraživači su htjeli vidjeti koja kava je
učinkovitija u zaštiti zdravlja jetre – mljevena, instant
ili beskofeinska.

“Pokazali smo da je konzumacija svih vrsta kave (uključujući
beskofeinsku, instant i mljevenu kavu) povezana sa smanjenim
rizikom od ishoda bolesti jetre”, kaže profesor Jonathan
Fallowfield, glavni istraživač na Sveučilištu u Edinburghu i
jedan od autora ove studije.

“Konzumenti kave imali su 21
posto manju vjerojatnost da će razviti kroničnu
bolest jetre, 20 posto manju vjerojatnost da će razviti
bolest masne jetre i 49 posto manje je vjerojatno da će
umrijeti od kronične bolesti jetre od onih koji ne piju kavu”,
kaže Fallowfield.

“Kava sadrži preko 1000 spojeva, uključujući alkaloide, kofein i
trigonelin, te se smatra da su neki od ovih antioksidansa i
spojeva korisni za ljudsko zdravlje, uključujući kofein,
klorogenu kiselinu, kaveol i kafestol”, zaključuje profesor.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest