#prehrana

Sedam blagodati redovitog jedenja čokolade

Ako se ne možete suzdržati kad ugledate čokoladu, imamo dobre vijesti. Čokolada se često smatra lošom hranom i ubraja u istu kategoriju kao i keksi, kolači i čips. Međutim, brojna istraživanja su pokazala da čokolada zapravo ima tonu prednosti, pa čak i da može potaknuti gubitak kilograma.

Kakao sadrži stotine prirodnih spojeva od kojih su neki
korisni za naše zdravlje, uključujući flavonoide. No treba
imati na umu da je čokolada na policama trgovina daleko od
prirodnog kakaa te da sadrži puno šećera. Jedna pločica čokolade
može sadržavati do 60 grama šećera, dvostruko više od preporučene
dnevne doze, i više od 250 kalorija. U nastavku donosimo nekoliko
razloga zbog kojih se ipak povremeno isplati priuštiti si ovaj
slatki užitak.

Podiže raspoloženje

Jedenje čokolade podiže razinu endorfina. Britansko istraživanje
provedeno među 14 tisuća odraslih osoba otkrilo je da su
potrošači čokolade manje depresivni. 

Dobra je za srce

Sirovi kakao prepun je flavanola, biljnih spojeva za koje se
vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni tlak i
poboljšavaju razinu kolesterola. 

“Kakao je također bogat kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnog
tlaka, i magnezijem, koji je od vitalne važnosti za mišićnu
funkciju, a znamo da je srce najvažniji mišić u tijelu”, kazala
je nutricionistica Cassandra Barns za The Sun. 

Jedno istraživanje pokazalo je da umjerena konzumacija čokolade,
do tri pločice mjesečno, može smanjiti rizik od zatajenja srca za
13 posto. Istraživači kažu da flavonoidi jačaju zdravlje krvnih
žila i pomažu u smanjenju upale. Ipak, istovremeno upozoravaju da
se kod onih koji svakodnevno jedu čokoladu rizik od zatajenja
srca povećava za 17 posto.

Poboljšava kognitivne funkcije

Čokolada sadrži prirodne stimulanse kofein i teobromin. No morate
paziti da ne pretjerate jer većina čokolada sadrži puno šećera.
Stoga birajte što tamnije verzije čokolade koje sadrže manje
šećera. Flavanoli u čokoladi izvrsni su i za mozak. Studija
objavljena u časopisu Scientific Reports u studenom prošle godine
otkrila je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao
bogat flavanolima imale bolji učinak u rješavanju problema od
ljudi koji nisu jeli kakao. U prosjeku su bili brži od
ostalih za 11 posto.

Smanjuje rizik od Alzheimerove i Parkinsonove
bolesti

Neki stručnjaci kažu da postoji veza između čokolade i prevencije
Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Flavanoli mogu zaštititi od
oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, čuvajući
kognitivne sposobnosti osoba starije životne dobi. Istraživači su
u Britanskom časopisu za kliničku farmakologiju napisali da treba
provesti više studija o čokoladi jer su vrste proučavanih
flavanola gotovo uvijek one u voću, povrću i čaju.

Čokolada također sadrži protuupalne biljne
spojeve koji mogu biti obrana od upale koja dovodi do
bolesti mozga.

Smanjuje krvni tlak

U Hrvatskoj 37 posto stanovništva ima povišeni krvni tlak, što
povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Spojevi u kakau mogu
pomoći u smanjenju krvnog tlaka, stoji u studiji objavljenoj
prije devet godina u The Cochrane Library. Ljudi koji su
konzumirali čokoladu ili kakao u prahu, bogate flavanolima,
imali su niži krvni tlak za 3-4 mm Hg u usporedbi s onima koji
uopće nisu konzumirali takve proizvode, navodi se u studiji.
Obično se smatra da je idealan krvni tlak između 90/60 mmHg i
120/80 mmHg.

Pomaže u gubitku kilograma

Ovo se čini nevjerojatnim, ali u studiji objavljenoj prošloga
tjedna pokazalo se da jedenje čokolade za doručak ili prije
spavanja zapravo može pomoći u sagorijevanju masti i smanjiti
razinu glukoze u krvi. Studija je provedena na 19 žena u
postmenopauzi, a zaključak je da su žene koje su jele 100
grama čokolade dnevno bile manje gladne, imale su manju
želju za slatkim i bile su manje pod stresom. Flavonoidi u tamnoj
čokoladi mogu pomoći u smanjenju rezistencije na inzulin. To može
spriječiti skokove u razini šećera u krvi.

Štiti kožu i kosti

Njemački istraživači otkrili su da su proizvodi od kakaa izvor
vitamina D, koji je presudan za zdravlje kože i kostiju i
imunitet. Prema nalazima tima iz 2018. godine, kakao maslac i
tamna čokolada sadrže najviše vitamina D2. Vitamin D2 konzumira
se jedenjem masne ribe ili piletine, dok se D3 dobiva izlaganjem
suncu. Oba su vitalna za zdravlje, ali većina ljudi nema ih
dovoljno. Iako su znanstvenici rekli da biste morali jesti
ogromne količine čokolade da biste pokrili svoje potrebe za
vitaminom D2, male količine ipak bi mogle doprinijeti željenom
cilju.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest