#prehrana

Smeđi ili bijeli šećer: Koji je zdraviji?

Šećer je prirodni sastojak koji je tisućama godina dio ljudske prehrane. Iako postoji mnogo vrsta, smeđi i bijeli šećer spadaju u najpopularnije sorte. No, znate li u čemu se razlikuju ove dvije vrste šećera i koja je zdravija?

S obzirom na to da bijeli i smeđi šećer potječu iz istih usjeva –
biljke šećerne trske ili šećerne repe – prilično su slični. Smeđi
šećer je smjesa bijelog šećera i melase, koja je vrsta sirupa
dobivenog iz šećera. Melasa je zaslužna za tamniju boju smeđeg
šećera i malo povećava hranjivu vrijednost.

Glavna razlika između ove dvije vrste šećera je to što smeđi
šećer sadrži nešto više kalcija, željeza i kalija. No, smeđi
šećer ima neznatnu količinu minerala pa nije dobar izvor ni
minerala ni vitamina. Uz to, smeđi šećer sadrži manje kalorija
nego bijeli, no razlika je doista mala. Primjerice, jedna čajna
žlica smeđeg šećera (4 rama) sadrži 15 kalorija, a žlica bijelog
šećera ima 16.3 kalorija. Gledajući nutritivnu vrijednost, obje
vrste šećera su prilično slične. Glavna razlika je u boji i
okusu.

Smeđi i bijeli šećer proizvode se na različite načine. Bijeli se
šećer proizvodi postupkom pročišćavanja kojim se uklanja smeđi
sirup nazvan melasa. S druge strane, smeđi šećer ili prolazi
manje obrade da bi zadržao sadržaj melase ili se proizvodi
miješanjem bijelog šećera s melasom.

Obje vrste šećera mogu se na različite načine koristiti u kuhanju
i pečenju. Smeđi šećer može biti bolja opcija za pečenje jer će
konačni proizvod biti mekši i imat će gušću strukturu.
Primjerice, kolačići koji se rade sa smeđim šećerom bit će
vlažniji i mekši, a ako se kolačići rade s bijelim šećerom imat
će prozračniju strukturu.

Zbog toga se bijeli šećer obično koristi za pečenje dizanih
proizvoda. Treba napomenuti da se smeđi šećer često koristi i za
glazure te razne vrste umaka, poput onog za meso s roštilja.

Ove dvije vrste šećera razlikuju se i po ukusu. Smeđi ima okus
karamele i dobro ga je koristiti kada se rade čokoladne torte i
kolači. S druge strane, bijeli šećer ima neutralan okus pa se
može koristiti u pripremi raznih vrsta jela.

Koja vrsta je bolja?

S obzirom na sličnu nutritivnu vrijednost, koju ćete vrstu šećera
odabrati ovisi o vašim osobnim željama. Iako smeđi šećer sadrži
nešto malo više minerala i manje kalorija, smatra se zdravijim,
no razlika je gotovo zanemariva pa možete konzumirati onaj koji
vam okusom više odgovara.

Ne treba zaboraviti da je šećer općenito jedan od čimbenika koji
je povezan s pretilošću i jedan od glavnih uzročnika određenih
bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti, navodi
Healthline. Stoga se preporučuje da pripazite
na unos šećera te da ne pretjerujete.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest