
Kaže se da smo ono što jedemo, pa bi bilo dobro pripaziti kako pripremate obroke ako želite energiju, idealnu liniju i dug život!
Ovo je nekoliko važnih pravila pripremanja hrane, a vi ih
zapamtite i koristite kada pripremate jelo za sebe i osobe koje
volite.
1. Količina ulja
Koliko ulja koristite za pripremanje hrane utječe na vaše
zdravlje više nego mislite. Smanjite li količinu ulja, automatski
smanjujete unos kalorija u organizam te tako sprječavate nastanak
određenih bolesti poput pretilosti koja u konačnici može
uzrokovati hipertenziju ili srčani udar.
2. Svježe namirnice
Korištenje voća i povrća u pripremi jela bi trebalo biti osnovno
pravilo prehrane. Svježe namirnice sadrže puno više vitamina i
minerala od one koja dugo stoji u hladnjaku ili je već termički
obrađena.
3. Tehnika kuhanja
Način na koji pripremate jela će odrediti koliko će hrana
nutrijenata sadržavati. Ekspres lonac je odlična opcija za zdravo
kuhanje.
4. Žitarice i grahorice
Ako ostavite određene namirnice u vodi tijekom noći one će se
brže skuhati, iz njih će nestati antinutrijenti, a u njima ostati
svi potrebni nutrijenti. Također će biti lakše probavljive.
5. Kora
Tijekom pripremanja voća i povrća često se odlučujemo oguliti
koru no ona je izvor hranjivih tvari koje su potrebne našem
organizmu. Umjesto guljenja, odlučite se za dobro pranje voća i
povrća toplom vodom kako biste sačuvali te hranjive tvari i
organizmu dali što mu treba.
6. Blanširanje
Blanširanje je najbolji način za očuvanje boje i hranjivih
sastojaka kratkotrajnim držanje namirnica u vodi temperature od
98-100ºC (uglavnom špinat, blitva, kelj, mahune), njime možemo
očuvati sočnost mesa, odnosno spriječiti da daljnjom obradom iz
njega iscuri sok te omogućiti lakše otklanjanje kožice s povrća i
voća, piše Ordinacija.



