#prehrana

Premda nema dobru reputaciju, krumpir je jedna od najzdravijih namirnica

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/food">Photo created by jcomp - www.freepik.com</a>

Kad se spomene krumpir, vrlo vjerojatno vam na pamet prvo padne čips ili pomfrit, međutim, krumpir je zapravo izvrstan izvor hranjivih sastojaka

Iako vjerojatno ne biste vjerovali, krumpir je izvrstan izvor
vitamina C koji je povezan s imunitetom, sintezom kolagena za
jačanje i elastičnost kože i tkiva, zaštitu od slobodnih radikala
koji oštećuju stanice i apsorpciju željeza. Ali to nije sve.
Krumpir je također dobar izvor kalija, što ga čini izvrsnom
hranom kada je u pitanju održavanje krvnog tlaka pod kontrolom.

“Ustvari, jedan krumpir sadrži preko 800 miligrama kalija, a
jedna banana sadrži samo oko 500 miligrama”, kaže Amber
Pankonin, registrirana dijetetičarka i vlasnica prehrambenog
bloga Stirlist.

“Uz to, jedan srednji krumpir sadrži oko 160 kalorija koje
uglavnom dolaze iz ugljikohidrata i sadrži oko 3-4 grama vlakana.
Krumpir ima malo masnoća i bjelančevina, ali puno hranjivih
sastojaka zdravih za srce”, dodala je.

Kalij igra ulogu u radu mišića, kardiovaskularnog i živčanog
sustava. No, jedna od najvećih pozitivnih stvari kod jedenja
krumpira, upravo zahvaljujući velikom udjelu kalija, jest ta što
pomaže u održavanju krvnog tlaka. Odgovarajući unos kalija je oko
3.400 miligrama za muškarce u dobi od 19-50 godina i 2.600
miligrama za žene u dobi od 19-50 godina, dok je dnevna
vrijednost 4.700 miligrama dnevno za odrasle i djecu u dobi od 4
godine i više. Nedostatak kalija mogao bi utjecati na
krvni tlak i zdravlje bubrega, kaže Pankonin, piše Eat This.

Istraživanje sugerira da prehrana bogata kalijem i s niskim
udjelom natrija može smanjiti rizik od hipertenzije i moždanog
udara. “Iako možda nećete moći fizički osjetiti ovu pozitivnu
stvar kod jedenja krumpira, na vaš krvni tlak, s vremenom će se
možda normalizirati”, kaže Stark, dodavši da je dobro jesti
krumpir s korom, za optimalnu količinu kalija i vlakana po
obroku. Osim toga, bitno je i kako ih pripremite i što poslužite
s njima.

“Uvijek ih pokušavam ispeći ili prokuhati i preliti izvorom
proteina ili masti poput narezane piletine ili kiselog vrhnja s
vlascem”, kaže Pankonin. “To donosi određenu ravnotežu proteina i
masti u obrok”, dodala je.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest