
Uobičajena je pretpostavka da bi žene tijekom trudnoće trebale jesti za dvoje, ali liječnici upozoravaju da bi to moglo dovesti do gestacijskog dijabetesa.
Naime, hormoni proizvedeni tijekom trudnoće
mogu tijelo učiniti otpornim na inzulin – što znači da
razina šećera u krvi ostaje visoka. Zato opstetričar i
ginekolog, dr. Gregory Ohihoin, s nigerijskog Instituta za
medicinska istraživanja, upozorava da žene trebaju biti
oprezne kad pretpostavljaju da mogu jesti za dvoje, prenosi
The Sun.
Objasnio je da će žene tijekom trudnoće iskusiti žudnju za
različitom hranom te da će neke od njih također imati povećan
apetit. Unatoč tome, tijekom trudnoće trebali biste zdravu i
uravnoteženu prehranu te se ne biste trebali zavarati
uvjeravanjem da je potpuno u redu “jesti za dvoje”.
“Neke žene idu do krajnjih granica da jedu dvoje, a možda i
četvero te jedu svakakve stvari. Imaju neobuzdan apetit te
jedu bez kontrole. Rezultat je prekomjerna težina. Ova
skupina žena ima veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa
melitusa i veći je rizik od otežanog poroda”, rekao je Ohihoin za
Punch News.
Ohihoin je objasnio i da je kvaliteta hrane koju jedete puno
važnija od količine.
“Proteini su najvažniji za vašu bebu jer sadrže aminokiseline
koje su gradivni blokovi tijela. Vaše tijelo zahtijeva 20
različitih vrsta aminokiselina. 12 ih proizvodi tijelo
(ne-esencijalne aminokiseline). Ostalih osam mora osigurati hrana
koju jedete”, dodao je.



