#prehrana

Četiri negativne posljedice jedenja pohane piletine

Pexels

Pohanu piletinu vole mnogi ljudi. Međutim, u njoj ne treba redovito uživati. Štoviše, ako je svakodnevno jedete, mogli biste se suočiti s nekim zdravstvenim komplikacijama.

Portal Eat This, Not That je izdvojio neke od
stvari koje bi vam se mogle dogoditi nakon uživanja u ovom
ukusnom, ali nezdravom obroku.

1. Mogli biste biti naduti

Masna hrana poput pržene piletine sporo se probavlja, što znači
da se sporo kreće vašim GI traktom i kao rezultat toga možete
biti naduti. Pohana hrana je krivac za to koji se posebno ističe
jer se ona može pohvaliti s puno zasićenih i transmasnih
masti zbog kojih se nakon obroka osjećate kao da ne možete
zakopčati hlače. 

2. Mogli biste se udebljati

Ako je pohana hrana vaš omiljen odabir, riskirate nakupljanje
kilograma.To je zato što, recimo, pohana piletina često sadrži
više kalorija od piletine pripremljene na drugačije načine. 

“Kad se hrana prži, postaje kaloričnija jer vanjski dio hrane
gubi vodu i upija masnoću [ili] ulje”, objašnjava Ashley
Kitchens. “Ulja u kojima se hrana prži mogu sadržavati
transmasnoće, koje dokazano povećavaju vaš LDL.” LDL je
štetna vrsta kolesterola koja može začepiti vaše arterije i
uzrokovati kardiovaskularne bolesti. Zato razmislite o
smanjenju unosa pohane piletine i druge pohane hrane kako
biste izbjegli debljanje i buduće zdravstvene probleme sa srcem!

3. Mogli biste se osjećati tromo

Jeste li se ikad osjećali tromo nakon što ste pojeli par pohanih
pilećih krilca s pomfritom? Ispostavilo se da oko 95% opskrbe
vašeg tijela serotoninom (hormonom koji vam omogućuje da se
osjećate dobro) proizvode vaše crijevne bakterije. Vaš je
probavni trakt prekriven milijunima živčanih stanica zvanih
neuroni koje vam pomažu u probavi hrane i čak igraju ulogu u
regulaciji vašeg raspoloženja. Dakle, ako jedete puno pohane
piletine, u osnovi napajate svoja crijeva upalnim sastojcima i
uzrokujete rast loših bakterija. To može inhibirati broj
dobrih bakterija koje vaša crijeva proizvode, a time i utjecati
na vašu razinu energije i raspoloženje.

4. Veći rizik od umiranja

Znamo da ovo zvuči vrlo dramatično, ali, vjerujte nam, znanost to
može potvrditi. Studija iz 2019. objavljena u BMJ-u otkrila je da
su žene koje su jele jednu porciju pohane piletine barem jednom
dnevno imale 13% veći rizik od umiranja iz bilo kojeg razloga, u
usporedbi s onima koje uopće nisu jele pohanu hranu.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest