
Stručnjaci ženama preporučuju da dnevno unose samo 24 grama šećera, dok je muškarcima dopušteno do 36 grama. No jeste li znali da samo jedna limenka gaziranog soka sadrži gotovo 40 grama šećera?
Svakako, svi znaju da su gazirana pića bogata šećerom, ali mnogi
nisu svjesni da i gotova juha od rajčice može sadržavati do 20
grama šećera po obroku, a vaš omiljeni sok od jabuke, čak i ako
je označen kao nezaslađen, ima oko 25 grama šećera u samo jednoj
čaši. Zato je BrightSide izdvojio neke od namirnica za
koje biste se mogli iznenaditi koliko šećera sadrže.
1. Gotova juha
Pomislili biste da bi juha iz trgovine mogla biti zdrava
kombinacija vode i hranjivog povrća. No kada proučite što sadrži,
primijetit ćete da se u samo jednoj takvoj juhi može nalaziti
više šećera nego što se preporučuje da dnevno
konzumirate. To je posebno često kod juha na bazi rajčice,
gdje se šećer koristi za uravnoteženje kiselosti rajčice.
2. Nemasni jogurt
Iako hrana s niskim udjelom masti može biti primamljiva za one
koji pokušavaju živjeti zdravijim životnim stilom, trebali biste
još jednom razmisliti o konzumaciji takvih namirnica –
pogotovo kada je riječ o jogurtu. Porcija punomasnog običnog
jogurta ima 4.7 grama šećera, dok porcija grčkog jogurta može
imati 6 do 12 grama šećera. Dodavanje šećera u hranu s niskim
udjelom masti koristi se kako bi se nadoknadio gubitak okusa i
konzistencije, a mnogi jogurti s niskim udjelom masti sadrže
i nezdrave oblike zaslađivača, poput saharoze ili kukuruznog
sirupa s visokim udjelom fruktoze.
3. Preljev za salatu s manje masnoće
Slično jogurtu, i preljevi za salate koji imaju manje masnoća i
kalorija sadrže povećane količine šećera. Dvije žlice vašeg
omiljenog preljeva za salatu iz trgovine mogu imati oko 7 do 10
grama dodanih šećera. Zato stručnjaci preporučuju da sami
napravite preljev za salatu kod kuće kako biste osigurali da nema
dodanih šećera, konzervansa ili drugih nezdravih sastojaka.
4. Kečap
Ovaj umak je jedan od najpopularnijih širom svijeta. Međutim,
jedna žlica ovog crvenog začina ekvivalentna je stavljanju cijele
kocke šećera u usta. On sadrži približno 4 grama šećera po žlici,
a većina komercijalnih kečapa sadrži i značajne količine
kukuruznog sirupa, koji se povezuje s pretilošću i bolestima
srca.
5. Maslac od kikirikija
Maslac od kikirikija popularan je izvor proteina. Iako prirodne
vrste maslaca od kikirikija sadrže malo ili nimalo šećera, mnoge
komercijalne inačice nadopunjene su nezdravim uljima i dodanim
šećerima. Neke popularne marke mogu imati do 8 grama šećera u
samo dvije žlice.
6. Čips
Vrećica vašeg omiljenog čipsa može sadržavati oko 3 do 5 posto
šećera. To je posebno često kod čipsa s okusima poput roštilja,
slatkog čilija ili meda. Čips također sadrži puno ugljikohidrata,
koje vaše tijelo pretvara u oblik šećera koji se naziva
glukoza.
7. Suho voće
Suho voće smatra se zdravim međuobrokom. Ono je bogato
vitaminima, vlaknima i antioksidantima. Međutim, kad se plodovi
voća dehidriraju, sadržaj vode se uklanja, ostavljajući sve
šećere zbijenima u smežurano voće, zbog čega su bogati prirodnim
šećerima.



