
Zaista je moguće jesti tjesteninu i ne debljati se, ali bitno se pridžavati određenih savjeta.
Bilo da želite održati kilažu koju imate, ili smršavjeti, to
možete i ako se ne odreknete tjestenine. Bitno je samo napraviti
male preinake koje neće promijeniti okus jela, a značit će puno
za vašu figuru.
Neka bude al dente
Ovako ćete uštedjeti vrijeme i mršavjeti. Ako tjesteninu maknete
s vatre malo prije kako bi bila al dente od toga ćete duže biti
siti i neće tako skoro tražiti novu porciju. Znanstvenici tvrde
kako vrela voda razbija veze u molekulama škroba, zbog čega
tijelo lakše ukljikohidrate pretvara u energiju, što nije dobro.
Zbog toga brže raste razina šećera u krvi, a slijedi i nagli pad
iste zbog čega ste brzo gladni. S druge strane al dente
tjestenina održava razine glukoze stabilne i tako pomaže
održavanju kilaže.
Uparite ju sa salatom
Uz tjesteninu bi trebali kombinirati salatu sa strane. Recimo
sirova mrkva može sniziti razine šećera u krvi i pomoći pri
osjećaju sitosti. Tako ćete tijekom dana imati manju potrebu za
jelom pa ćete samim time i unositi manje kalorija.
Promijenite tjesteninu
Umjesto obične tjestenine može odabrati onu integralnu, od
cijelog zrne ili neke druge varijante poput one od leće. Te vrste
tjestenine su zdravije, sadrže puno više proteina i vlakana, a
okus jela gotovo da uopće ne mijenjaju.
Ohladite tjesteninu
Kada tjesteninu stavite u hladnjak u njoj se razvija rezistentni
škrob koji pomaže pri oksidaciji sala.
Dodajte ljutine
Čili papričice sadrže spoj kapiscina koji smanjuje apetit. Uz to,
ljuta hrana potiće termogenezu odnosno proces u kojem tijelo
masnoću pretvara u energiju, piše Eat this.



