
Hrana koju jedemo često može utjecati na našu oralnu higijenu i zdravlje jer se poslastice poput šećera i zaslađenih pića često nalaze na popisu "zabranjenih".
Međutim, dr. Khaled Kasem, glavni ortodont u Impress
Orthodonticsu, razbio je neke uobičajene mitove kada je riječ o
tome koja hrana šteti našim zubima. Rekao je: “Tajna dobrog
zdravlja zuba zapravo se može pronaći u vašem hladnjaku i
među vrlo iznenađujućom hranom. Mnoga hrana se često
smatra štetnom za naše zube, ali zapravo su njezine koristi
za zdravlje usne šupljine i zuba možda daleko veće.”
Evo šest iznenađujućih namirnica koje bi mogle poboljšati vaše
zdravlje zubi i pomoći vam da imate blistav osmijeh:
1. Čokolada
Čokolada je možda jedno od naših najvećih iskušenja, ali također
vam može pomoći u borbi protiv kvarenja zubi zbog snažnih
antibakterijskih svojstava. No, dr. Kasem je istaknuo
da je tamna čokolada najbolja i dodao da to ne znači da biste se
trebali prepustiti neumjerenom uživanju u čokoladi, jer vam treba
samo mala količina da biste imali koristi od nje.
2. Sir
Kasem je rekao da su mliječni proizvodi i sir posebno bogat
izvor kalcija i vitamina D koji pomažu u jačanju zuba. Objasnio
je: “Mliječna kiselina u siru može pomoći u uklanjanju mrlja i sa
zubne cakline”.
3. Jabuke
Ne samo da su jabuke izvrstan međuobrok, već mogu pomoći i u
uklanjanju zubnih naslaga. Kasem objašnjava: “Budući da je tvrdo
i hrskavo voće, potrebno ga je više žvakati što prirodno povećava
proizvodnju sline, što pomaže u zaštiti naših zuba i pomaže u
prirodnom uklanjanju zubnih naslaga.”
4. Celer
Dr. Kasem kaže da je to jedno od povrća koje se najviše
preporučuje u stomatološkoj industriji zbog svojih prirodnih
antibakterijskih svojstava. Dodao je: “Bez obzira konzumira li se
u sokovima, juhama ili umacima, jabučna kiselina sadržana u
celeru također potiče stvaranje sline kako bi prirodno očistila
zube.” Također, celer ima sjajna antibakterijska svojstva i
može se koristiti u raznim jelima.
5. Jagode
Jagode su svestrane i mogu se koristiti u smoothiejima, sokovima
ili čak kao samostalan međuobrok. Osim što su ukusne, sadrže
visoku količinu ksilitola koji je odgovoran za borbu
protiv bakterija koje uzrokuju zubne naslage.
6. Borovnice
Često ih se naziva super hranom jer imaju visoku hranjivu
vrijednost i malo šećera, piše The Sun.
“Iako je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, borovnica
je jedan od naših najvećih saveznika u prevenciji bolesti desni
poput gingivitisa i parodontitisa zahvaljujući polifenolima –
prirodnom spoju koji štiti zubno meso i zube”, objasnio
je Kasem.



