
Lubenica je najomiljenije ljetno voće. Nevjerojatno je osvježavajuća i odličnog je okusa, bilo da se jede sama ili je dio voćne salate.
Lubenica obiluje antioksidansima kojima poboljšava zdravlje srca
i poboljšava izgled kože, a vitamin C koji se u njoj nalazi jača
imunološki sustav. Uz to je jedna od najhidratantnijih namirnica.
Budući da je lubenica izvrsno voće zbog puno razloga,
vjerojatno joj ne možete odoljeti. A što sa sjemenkama koje se
nalaze u njoj? Smijemo li ih jesti ili ih treba baciti?
Lubenica ima dvije vrste sjemenki: crne i bijele.
“Crne se mogu posaditi u zemlju kako bi niknula biljka
lubenice, dok su bijele sjemenke nezrele, pa se ne mogu koristiti
za sadnju”, kaže nutricionistica Tammy Lakatos Shames.
Bijelo sjeme možete pojesti a da to uopće ne primijetite.
“Ono je mekano, pa se lako guta. Čak i kad mislite da sjemenki
nema, u lubenici su vjerojatno bijele sjemenke. Potpuno su
sigurne i njihovo uklanjanje je samo gnjavaža”, dodaje.
Čak ni crne sjemenke ne morate uklanjati. No možda ipak to činite
jer nemaju okus, a teško se žvaču.
“Većina će ih ispljunuti, ali ništa se neće dogoditi ako ih
progutate”, tvrdi Shames.
Crno sjeme lubenice možete ispeći. Pečene sjemenke lubenice su
prepune hranjivih sastojaka, između ostalog omega-3 masnih
kiselina, kalija i magnezija. Sjemenke isperite i osušite.
Kad se potpuno osuše, prelijte ih s malo maslinovog ulja te
ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Posolite ih pa pecite
u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta. Slobodno
se poigrajte začinima kao što su kajenski papar, cimet ili
prstohvat šećera, dodaje Shames.



