Zatvorite oči i zamislite lava cake. Žlicu nježno zabadate u kolač, on probija koru i iz kolača kreće curiti slasna čokolada. Divno, zar ne? E sad zamislite ovo, pred vama je low carb lava cake!
SASTOJCI:
70 g tamne čokolade bez šećera
- 60 g kokosovog ulja
- 1/4 žličice arome vanilije
- 3 jaja
- Prstohvat himalajske soli
- Kokosovo ulje za mašćenje kalupa
PRIPREMA:
- Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće te otopite na pari
zajedno s kokosovim uljem. Čim su se čokolada i kokosovo ulje
otopili, maknite s vatre i umiješajte aroma vanilije. Ostavite da
se prohladi barem 15 minuta, često miješajući pjenjačom. Smjesa
se mora ohladiti, ali ne i stvrdnuti. Pećnicu upalite na 200°C. - Dok se čokolada hladi, kokosovim uljem namastite male
ramekine (keramičke posudice za pečenje promjera oko 7 cm). - Jaja miksajte mikserom oko 2-3 minute, dok ne postanu
pjenasta. Dodajte mali prstohvat himalajske soli. Zatim ugasite
mikser, te kuhačom umiješajte i prohlađenu otopljenu čokoladu. - Kad se smjesa dobro povezala, ulijte ju u ramekine tako da
smjese u svakom ramekinu bude gotovo do vrha. Stavite u ugrijanu
pećnicu, te odmah smanjite temperaturu pečenja na 175°C. Pecite
oko 7-8 minuta, tako da se gornji dio kolača ščvrsne, a sredina
ostane tekuća. Izvadite iz pećnice pa ostavite par minuta da se
prohladi. - Poslužite toplo, uz dodatak šumskog voća po želji.



